Kraj nakon 30 godina: Ove godine dolazi posljednji nastavak FIFA-e

Prva FIFA igra napravljena je za Sega Mega Drive 1993. godine i sljedeće godine obilježava se 30 godina onoga što se mora smatrati jednom od najboljih sportskih serija svih vremena.


Couple playing football game with gaming console
Foto: Envato

Prošle godine EA je objavilo da će nastojati da rebrendira FIFA seriju. Izvještaji su sugerirali da FIFA želi previše novca za rukovodioca EA-a, koji su bili sve svjesniji da je igra veća od licence. Raskid se činio neizbježnim kada je EA zaštitio znak ‘EA Sports FC’, a sada se to i zvanično dogodilo.

Trenutni ugovor o licenciranju EA sa FIFA-om znači da ćemo ove godine vidjeti FIFA 23, ali od 2023. nadalje serija će se zvati EA Sports FC. Prva FIFA igra napravljena je za Sega Mega Drive 1993. godine i sljedeće godine obilježava se 30 godina onoga što se mora smatrati jednom od najboljih sportskih serija svih vremena.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

David Jackson, potpredsjednik EA Sportsa, rekao je za BBC: „Svijet fudbala i svijet zabave se mijenjaju i sukobljavaju se u našem proizvodu.

– U budućnosti će naši igrači od nas tražiti mogućnost da budemo ekspanzivniji u toj ponudi. Trenutno se bavimo igrom kao primarnim oblikom interaktivnog iskustva. Uskoro će gledanje i kreiranje sadržaja biti podjednako važno za fanove.

– Prema konvencijama o licenciranju koje smo dogovorili s FIFA-om prije 10 godina, postojala su neka ograničenja koja nam neće dozvoliti da budemo u mogućnosti da izgradimo ta iskustva za igrače.

Zvuči malo bolje od “FIFA je htjela previše našeg novca”, ali je također istina da je EA učinio mnogo više od FIFA-e na izgradnji FIFA brenda u posljednjih nekoliko decenija. Izdavač je imao velike koristi od autentičnosti koja je dolazila s licencom službenih kompleta, imena igrača i stadiona – ali sada može direktno pregovarati s timovima i nacionalnim ligama. Kažu da su već prijavili 19.000 igrača, 700 timova i više od 30 liga za EA Sports FC.

Koliko god ovaj potez imao smisla za izdavača, on također označava kraj nevjerovatno uspješnog partnerstva. EA Sports kakav jeste u osnovi je izgrađen na pozadini dvije igre: FIFA i Madden. EA se također suočava sa zadatkom da dovede FIFA publiku sa sobom, a postoji čak i pitanje hoće li se na kraju takmičiti protiv druge FIFA serije, kao i eFootballa. FIFA je najavila da traži druge partnere za pravljenje videoigre.

FIFA će možda imati problema, jer izvještaji pokazuju da je tražila zapanjujuću milijardu dolara svakog ciklusa Svjetskog prvenstva (tj. četiri godine) za licencu.

play station 1652629569

Jackson je za BBC rekao da se “nije sve svodilo na novac”, već na stvaranje “najboljih iskustava” za igrače i poslovne partnere – što je jednostavno povezano sa načinom na koji kompanija ulaže svoj novac.

– Promjena će u početku uvijek biti zabrinuta za ljude, kaže Jackson.

– Što se tiče stvari koje će im nedostajati, igrači će primijetiti samo dvije stvari: ime i dio sadržaja Svjetskog prvenstva svake četiri godine. Izvan toga, vrlo malo će se promijeniti u vezi sa stvarima koje znaju i vole u vezi sa trenutnim FIFA proizvodom.

Što se tiče same igre, blog post EVP Cam Weber na web stranici EA Sports iznosi neke detalje:

– Sve što volite u našim igrama bit će dio EA Sports FC-a – ista sjajna iskustva, modovi, lige, turniri, klubovi i sportisti će biti tu. Ultimate Team, Career Mode, Pro Clubs i VOLTA Football će biti tu.

– Ova nova nezavisna platforma će donijeti novu priliku za inovacije, kreiranje i razvoj. Ovo je mnogo više od promjene simbolak, posvećeni smo tome da EA Sports FC bude simbol promjene.

Young people playing video games

Jackson je također spomenuo da mogu izgraditi “različita iskustva” zahvaljujući udaljavanju od FIFA licence. Događaji u igri a la Fortnite, dalja integracija fudbala iz stvarnog svijeta s emisijama i utakmicama uživo, agresivnije korištenje prisustva igrača u igri, širi asortiman kozmetike (FIFA je imala dogovor s Adidasom, što znači da je to bila jedina sportska odjeća kompanija u igrama), i u suštini sve što EA može smisliti kako bi ovo postalo ultimativno mjesto na jednom mjestu za ljubitelje fudbala.

Konami se i dalje bori da dovede eFootball u stanje koje je spremno za takmičenje, dok nova i nadolazeća fudbalska igra F2P pod nazivom UFL počinje od nule. Ako će se EA Sports FC suočiti s ozbiljnom konkurencijom, barem komercijalno, to bi moglo doći od onoga ko preuzme FIFA brend, jer je EA mnogo toga učinio na izgradnji.