Konzumacijom kanabisa javlja se sklonost depresiji

Mnoštvo je tabu tema nametnuto adolescentima, koji, shodno tome, nisu upoznati s mogućim rizicima, ozbiljne prirode. Kao takvi, stvaraju mladima barikade u razvoju, mogućem napretku i motivaciji, presudnoj za ispunjene planiranih ciljeva. Opuštajuće dejstvo opojnih sredstava nije uopćeno, nego varira u skladu s odlukama, razmišljanjima i pshičkim stanjima konzumenata.


157025

Zapitajte se šta radite da biste bili sretni i zadovoljni te da biste izbjegli osjećaje tuge, ljutnje, bijesa, razočarenja, dosade? A sada zamislite da je vaš život klavir. Sve navedeno što koristite da biste bili sretni i izbjegli nelagodu su zapravo dirke vašeg životnog klavira-što više tipki imate, melodije vašeg života su bogatije, ljepše i ugodnije. Ako neka tipka i nije baš najbolja, najkorisnija i najzdravija (npr. na njoj je poneko energetsko piće ili slatkiši), sve dok imate dovoljan broj drugih tipki koje ravnomjerno koristite u svom životu, ovi falš tonovi neće znatno naškoditi muzici vašeg života. S druge strane, ako se vaš život svodi na jednu ili mali broj tipki koje koristite, pa makar se radilo i o onim socijalno prihvatljivim i poželjnim, poput bavljenja sportom, čitanja knjiga, melodija vašeg života će biti monotona, siromašna i sličit će na tupe udarce. Ovaj opušteni uvod je uvertira u poražavajuće rezultate izazvane korištenjem opojnih sredstava i nepronalasku mjere u onome što adolescenti nazivaju “opuštencija”. U ovom slučaju, najčešći vid i uzrok tih pojava, jeste konzumacija marihuane, kanabisa, ganje, hašiša, čiji se utjecaj među tinejdžerima znatno povećao posljednjih godina, do mjere pripisivanja nastanka depresije, kanabisu.

Tinejdžeri koji konzumiraju kanabis imaju veći rizik od razvoja depresije i samoubilačkih misli i stoga ih roditelji i liječnici moraju na to upozoriti, izjavili su znanstvenici.

Oko 7% slučajeva adolescentske depresije može se izbjeći ako se prestane konzumirati marihuana, pokazala je analiza podataka o mentalnim bolestima među mladim ljudima u SAD-u, Britaniji i Kanadi koji su koristili kanabis dok su bili tinejdžeri.

depresija

Iako razmjer negativnih učinaka kanabisa može varirati i nije moguće predvidjeti tačan rizik za svakog tinejdžera, rašireno korištenje kanabisa među mladim generacijama važno je pitanje javnog zdravlja“, ocijenio je Andrea Cipriani, profesor psihijatrije na britanskom sveučilištu Oxford i jedan od voditelja studije provedene zajedno sa znanstvenicima sveučilišta McGill u Kanadi.

Kanabis je najčešće korištena rekreativna droga među tinejdžerima širom svijeta. U Kanadi više od 20% tinejdžera u dobi od 15 do 19 godina kaže da su koristili kanabis u prošloj godini. U Engleskoj oko 4% djece u dobi od 11 do 15 godina reklo je da su uzimali marihuanu u zadnjih mjesec dana.

Znanstvenici su izjavili kako rezultati pokazuju da ako se eliminira upotreba kanabisa da će biti oko 400.000 manje slučajeva depresije kod mladih u dobi od 18 do 34 godine u Sjedinjenim Državama, 25.000 manje u Kanadi i oko 60.000 manje u Britaniji.

To je veliki problem za javno zdravlje i problem za mentalno zdravlje“, rekao je Cipriani novinarima na brifingu u Londonu. “Adolescenti trebaju biti upoznati s tim rizikom.”

Studija je objavljena u stručnom časopisu JAMA Psychiatry i uključivala je 23.317 ljudi iz 11 međunarodnih studija.

S druge strane, u procesu je legalizacija kanabisa u medicinske svrhe, jer se smatra da bi, upravo ovakav čin riješio pojedine medicinske sporove, ukoliko i BiH stane rame uz rame sa susjednim državama koje su to učinile prethodnih godina. Kompletan postupak razmatra se u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine, koja u svakom slučaju radi na ostanku stroge zabrane upotrebe opojnih sredstava.

legalicemos la marihuana