Koncentracija: Da li ste za “doping”?

Zbog problema sa koncentracijom i pamćenjem, studenti sve više počinju da koriste razne "dopinge" – energetska pića, tablete itd. Izgleda da obična kafa više nije dovoljna.


Foto: Aspire Youth
Foto: Aspire Youth

Zbog problema sa koncentracijom i pamćenjem, studenti sve više počinju da koriste razne “dopinge” – energetska pića, tablete itd. Izgleda da obična kafa više nije dovoljna. Međutim, koliko su sva ta sredstva zdrava i da li nam zaista mogu pomoći?

Ljenčarenje tokom cijelog semestra, a onda učenje dan-noć kada ispitni rok zakuca na vrata, scenario je u slučaju većine studenata. Ranije je za lošu organizaciju i kampanjsko učenje bila dovoljna crna kafa da nas razbudi i natjera na rad, međutim, danas je ona izgleda prevaziđena. Kao zamjena se koriste energetska pića, a u posljednje vrijeme su jako popularne i tablete za pamćenje i bolju koncentraciju. Postavlja se pitanje: može li nam taj moderan “doping” zaista pomoći ili je sve ipak stvar volje i autosugestije?

Energetska pića su lako dostupna, uglavnom jeftina, a kako sadrže skoro duplo više kofeina od obične kafe, čini se da je efekat mnogo bolji. U opticaju su čak i limenke od pola litra – proizvođači vjerovatno misle da je ta količina dovoljna za cjelonoćno učenje.

Kada je riječ o tabletama, i one se lako nabavljaju jer svaka apoteka ima barem nekoliko vrsta u ponudi. Apotekari ističu da su tablete na biljnoj bazi, ali kako se ne izdaju na recept, potrebno je posavjetovati se sa ljekarom ili farmaceutom. Ipak, neželjeni efekti su mogući i ako imate ozbiljnijih zdravstvenih problema, bolje ih izbjegavajte. Smatra se da se njihovim korištenjem zapravo postiže samo psihološki efekat – ako vjerujete da će tablete djelovati, ubijedićete sebe da su one efikasne i da zahvaljujući njima vi lako učite i pamtite. Dakle, riječ je samo o autosugestiji.

Dobra stvar je što na internetu postoji veliki broj foruma koji se bave ovom temom i na njima se najlakše možete informisati o stvarnom dejstvu energetskih napitaka i tableta za poboljšanje koncentracije. Recimo, mnogi se žale da ne postižu nikakav efekat, da im se još više spava, da su histerični, a javljaju se čak i lupanje srca i zujanje u ušima. Energetska pića podstiču hiperaktivnost pa je nemoguće skrasiti se na jednom mjestu, a kamoli sjedeti i učiti. Neki studenti čak koriste alkohol kako bi bili budni i puni energije, dok, srećom, ima i onih koji smatraju da je najvažnije dobro se naspavati i koristiti prirodna “pomagala” poput voća i čajeva.

Apsolventkinja psihologije Svetlana Savić savjetuje da su za efikasno učenje važnije određene metode – pronaći svoje mjesto za učenje, napraviti prijatno okruženje, plan rada, praviti pauze, ne učiti samo jedan predmet sve vrijeme, već ih mijenjati na svakih sat ili dva. Takođe, dobro je odrediti koje doba dana nam najviše odgovara, da li nam je bolje da učimo sami ili u grupi, naglas ili u sebi. Ne zaboravite da na neki način nagradite sebe svaki put kada odradite “posao” za taj dan.

Obezbijedite sebi i kvalitetan san, šetnju na svježem vazduhu, vitamine, pažljivo se organizujte; ništa vam više ne treba za lagano savladavanje ispita. Naravno, osim volje. Ako nje nema, džaba vam sve guarane svijeta!

Sretan rad!

(portalmladi.com)