KS: Mirni štrajk upozorenja prosvjetnih radnika

Pod motom "Vratite dostojanstvo i dignitet prosvjetnom radniku" u utorak, 21. maja u terminu od 11.00 do 13.00 sati istovremeno će biti organizirano masovno protestno okupljanje zaposlenika predškolskih ustanova i osnovnih škola kao javnih ustanova na području Kantona Sarajevo i dvosatni štrajk upozorenja u svim sindikalnim podružnicama - ustanovama i školama, saopšteno je iz Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.


strajk skola

Pod motom “Vratite dostojanstvo i dignitet prosvjetnom radniku” u utorak, 21. maja u terminu od 11.00 do 13.00 sati istovremeno će biti organizirano masovno protestno okupljanje zaposlenika predškolskih ustanova i osnovnih škola kao javnih ustanova na području Kantona Sarajevo i dvosatni štrajk upozorenja u svim sindikalnim podružnicama – ustanovama i školama, saopšteno je iz Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

strajk skolaObzirom da sporazum između Sindikata i Vlade Kantona Sarajevo kojim se trebala utvrditi cijena rada za 2013. godinu zasnovana na principu jednakopravnosti i jedinstvene politike plaća u javnim ustanovama Kantona Sarajevo, još uvijek nije potpisan, a već mjesecima plaće i naknade koje nemaju karakter plaće se ne isplaćuju u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom čime su zaposlenici u djelatnosti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u KS diskriminisani po više osnova, a njihov dignitet je totalno urušen, odlučeno je da se održi mirni protest i štrajk upozorenja zaposlenika osnovnih i srednjih škola, predškolskih, visokoškolskih i ustanova kulture i nauke u Kantonu Sarajevo.

(Fena/MOJportal)