Koliko se razlikuju srednja škola i fakultet?

Da li je vama bolje bilo u srednjoj ili na fakultetu? Gdje ste upoznali više prijatelja?


fakultet 1

Svakod od nas brine kako će se snaći na faksu, da li će opravdati očekivanja roditelja, ali i svoja očekivanja i da li ćeš moći jednako da se posvetiš fakultetu, prijateljima, emotivnom partneru i hobijima. Vjerujemo i da te interesuje koliko se srednja škola i fakultet razlikuju, a na to pitanje ćeš upravo dobiti odgovor.

Na fakultetu bivaš ispitan onda kada ti to želiš

Osim termina u kojima su zakazani kolokvijumi, a koje najčešće ne možeš da biraš, sam određuješ kada ćeš izaći na ispit. Ukoliko nisi spreman u januarskom roku, izaći ćeš u februarskom, aprilskom ili nekom narednom. Dok u srednjoj školi možeš da budeš prozvan i ispitan i onda kada nisi spreman, na fakultetu si u mogućnosti da se spremiš i izađeš na ispit onda kada ti odgovara.

Na fakultetu ne moraš da upišeš svaku ocjenu koju dobiješ

U srednjoj školi se svaka ocjena koju “zaradiš“ upisuje. Nebitno da li je ona dobra ili loša. Nisi u mogućnosti da biraš da li je želiš ili ne, osim ako imaš dobre profesore koji su spremni da ti izađu u susret i oproste to što baš tog dana nisi bio spreman. S druge strane, na fakultetu nisi primoran da upišeš svaku ocjenu. Ukoliko istom nisi zadovoljan ne moraš da je upišeš. Možeš da izađeš u narednom roku i da probaš da dobiješ veću. Međutim, nemoj da budeš perfekcionista i da poništavaš dobre ocjene. Svaka ocjena, kakva god ona bila, rezultat je tvog truda i rada, a svaki položen predmet je briga manje, pišu Omladinske novine.

Na fakultetu je gradivo obimnije

Gradivo koje je u srednjoj školi bilo namijenjeno za kontrolni ili odgovaranje, na fakultetu će najvjerovatnije biti namijenjeno za kolokvijum ili dio kolokvijuma, dok ćeš za ispit učiti mnogo više – vjerovatno cijelu knjigu ili ćeš izvlačiti iz više različitih knjiga. Upravo iz tog razloga ćeš, ukoliko želiš dobre rezultate, morati da učiš redovno. Kao kampanjac ćeš moći da položiš manje obimne ispite, ali ako želiš da položiš sve, da imaš dobre ocjene i da se manje mučiš, definitivno treba da učiš redovno.

Na fakultetu ne moraš da provodiš mnogo vremena

U srednjoj školi si dnevno provodio po 6-7 časova, a na fakultetu je drugačije. Naravno, zavisi od fakulteta do fakulteta. Prirodne nauke zahtijevaju više prisustva na fakultetu, jer su vježbe veoma bitne i najbolje ćeš naučiti ako pratiš profesore i ako redovno dolaziš i vježbaš zadatke. Međutim, ako studiraš društvene nauke vjerovatno nećeš morati da provodiš mnogo vremena na fakultetu jer je na tebi da sjedneš i učiš ono o čemu profesor priča. Osim ako se prisustvo ne boduje i osim ako predavanja nisu izuzetno bitna, sam ćeš moći da procijeniš da li dolaziti na predavanje ili to vrijeme iskoristiti za učenje.

Fakultet te natjera da odrasteš

Mnogo je studenata iz unutrašnjosti za koje je fakultet veliki životni preokret. Odlaze iz svog mjesta, odvajaju se od roditelja i prijatelja i počinju da žive sami, bilo u domu ili u stanu. Samim tim, oni su primorani da se osamostale, da budu odgovorni, da raspoređuju svoj novac i da izvršavaju obaveze koje su do tada izvršavali njihovi roditelji.

Sa druge strane, oni koji žive u gradu u kom studiraju neće osjetiti pretjeranu razliku jer im se život neće izmijeniti u većoj mjeri. Istina je da i jedna i druga opcija imaju i mane i prednosti. Studentima koji žive u poznatom okruženju, u porodici, lakše je da se prilagode na fakultet na samom početku. Međutim, studenti iz unutrašnjosti se na ovaj način osamostaljuju i odrastaju i tako se u startu pripremaju za budućnost.