Student treće godine Mašinskog fakulteta odgovorio na pitanje koliko je novca studentima potrebno mjesečno za stan i hranu.

Student treće godine Mašinskog fakulteta Dejan iz Kozarske Dubice već je pronašao stan u kojem živi s bratom, takođe studentom mašinstva i cimerom. Već su uigran tim u kojem dijele troškove stana koji plaćaju oko 400 KM i prave sebi put za bolje sutra, piše bhrt.ba.

Dejan Vujasin, student Mašinskog fakulteta, rekao je:

 – Ja vam mogu reći iz ličnog iskustva da mi je potrebno oko 400 – 500 KM, sada sve zavisi od toga gdje se hranim da li izlazim, na što trošim novac. Ukoliko se često hranim u menzi, može se proći mjesečno sa pedesetak maraka.

Najtraženiji stanovi su u blizini kampusa gdje je lociran veći broj fakulteta. Studenti uglavnom izbjegavaju dijelove grada u kojima nema fakulteta, zbog, kažu, cijena gradskog prevoza koji im dodatno ugrožava budžet.

Radovan Jalić, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci kaže:

 – Teško je roditeljima jer sa nekim prosječnim platama u manjim mjestima ili ako se bave poljoprivredom, teško je priuštiti da djetetu mogu platiti stan 200, 300 ili 400 KM.

Studentica Bojana Kovačević iz Prijedora kaže da se stanovi u Banjaluci iznajmljuju i do 500 KМ plus režije. Bojana je prošla na konkursu za 1450 studenata koliki su kapaciteti četiri studentska paviljona u Banjaluci.

Bojana Kovačević, student Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci je izjavio:

 – Živim u 3. paviljonu tu u Kampusu. Uslovi su, s obzirom da se plaća 25 maraka mjesečno, sasvim solidni. Međutim, moja soba je uredu, ali ima soba koje su u težem stanju.

Novi konkurs u studentskom domu biće raspisan sljedeće sedmice. I ovdje razmišljaju o povećanju cijena.

Dragoslav Topić, direktor Studentskog centra “Nikola Tesla” Banjaluka kaže:

 – Kada su u pitanju cjenovnici, uzimajući u obzir činjenicu da je zaista sve poskupjelo i struja i grijanje i sve režije, mi smo na Upravi razmatrali mogućnost poskupljenja jednog dijela cijena.

Stanovi i kuće, najčešće se izdaju, bez potpisivanja ugovora. Iako se u ovoj oblasti obrću značajna sredstva, nadležne institucije na jedno oko žmire.