Koji studenti su u najvećem riziku od napuštanja faksa

Istraživanja su pokazala da su neki studenti u većem riziku od napuštanja fakulteta od svojih kolega. O tome ovise mnogi faktori poput finansija, porodičnih obaveza ili dobivanja posla.


university 1567671815

I dok neki studenti sve svoje ispite polažu u roku, drugi često moraju odgovarati pred komisijom ili čak ponavljati godinu. No, nedavna istraživanja pokazala su da završetak fakulteta ne ovisi samo o učenju i zalaganju, već i o nekim vanjskim čimbenicima, prenosi  x-ica.com.

Advertisements

Rizična skupina

Istraživanja National Centrea for Students pokazala su da su neki studenti u većem riziku od napuštanja fakulteta od svojih kolega. Naime, vanredni studenti, studenti od 25 ili više godina, studenti koji žive daleko od mjesta studiranja te oni nižeg socijalnog statusa navodno su u većoj opasnosti da napuste studij.

Nedostatak finansijskih sredstava

Oko 69 % studenata nižeg socijalnog statusa završilo je započet studij, u usporedbi sa 78 % studenata višeg socijalnog statusa. Oni uglavnom odustaju u prve dvije godine studija ili su godinama upisani na taj isti studij. Slični su rezultati kad su u pitanju studenti koji ne žive u mjestu studiranja. Na primjer, zagrebački studenti imaju veće šanse da završe faks u Zagrebu nego što to imaju, recimo, studenti iz Varaždina. Razlozi su uglavnom kao i kod studenata nižeg socijalnog statusa – nedostatak financijskih sredstava ili pak nostalgija za domom.

Promjena fakulteta

Advertisements

Slično tome, kada se ispituje po dobi studenta i vrsti studija sve to također utiču na vjerojatnost diplomiranja. Razlozi odustajanja od fakulteta najčešće se vrte oko financija, obiteljskih obaveza i načina studentskog života (pretjerani i stalni izlasci i nedovoljno učenja). I dok jedni odustaju zbog vanjskih uticaja, drugi studenti često odlaze s fakulteta jer shvate da ih on baš i ne zanima. Često, kad upisujemo fakultet, naša očekivanja nisu realna ili se jednostavno ne podudaraju sa stvarnom situacijom. Većina nezadovoljnih studenata odustaje od upisanog studija na prvoj ili eventualno drugoj godini.

Prilika za stalni posao

Često se praksa na fakultetu ili neki privremeni studentski posao može pretvoriti u ponudu za pravo, stalno radno mjesto. U tom slučaju neki studenti kojima je novac i dobivanje posla od velike važnosti zapostave faks. Sve više rade, sve manje uče te u konačnici odustanu od upisanog studija. To je velika odluka o kojoj svaki student treba dobro razmisliti jer posao dolazi i odlazi, a diploma uvijek ostaje.

Odluka o prekidanju studija nije mala stvar i prije takve velike odluke trebali bismo dvaput razmisliti. Najbolje je savjetovati se s roditeljima, kolegama, ali i profesorima koji su u svojoj karijeri vidjeli bezbroj ovakvih slučajeva. Jednom kad se odustane od faksa, teško se vratiti u studentske klupe. Najviše zbog godina, nedostatka slobodnog vremena, ali i elana za učenje. Dobra vijest je da za studiranje ipak nikad nije kasno.

(STUDOMAT.ba)