Koji jezici su najteži za naučiti?

Učenje novog jezika može biti teško, ali neki jezici mogu biti zahtjevniji od drugih. Za izvorne govornike engleskog jezika, stepen težine novog jezika zavisi od raznovrsnih faktora. Svaka osoba je drugačija i neko će taj jezik naučiti brže, neko sporije.


Foto: Mentor.ba
Foto: Mentor.ba

To zavisi od toga koliko je taj jezik sličan vašem izvornom jeziku ili drugom jeziku koji poznajete, od kompleksnosti tog jezika, od toga koliko posvećujete sati na učenje, koliko ga aktivno koristite, da li koristite sve resurse koji su vam potrebni za brže savladavanje tog jezika i na kraju ono najvažnije je vaša motivacija i želja da naučite, piše portal “Mentor.ba”.

Dakle, koji je jezik najteže naučiti? A koji jezik bi mogli savladati za manje od godinu dana? Ako pogledate infografski prikaz ispod, možete primjetiti da španski, holandski, portugalski, švedski, francuski, italijanski su jezici koji su najsličniji engleskom i da se najbrže uče.

Potrebno vrijeme za savladavanje ovih jezika je oko 600 sati učenja, odnosno 23-24 sedmice. Govornici ovih jezika su izraženi u milionima. Jezici kao što su tajlandski, ruski, srpski, vijetnamski, grčki, turski, poljski, finski, hebrejski i hindu jezik su oni za koje treba malo više upornosti i vremena za naučitI. Teži su od njemačkog ili španskog jezika i za savladavanje ovih jezika treba izdvojiti oko 1100 sati, odnosno 44 sedmice.

najtezi-jezici-infografik

Također govorno područje je izraženo u milionima. I na kraju, najteži jezici svijeta su arapski, japanski, kineski i koreanski. Za savladavanje ovih jezika potrebno je oko 2200 sati, odnosno 88 sedmica (1,69 godina). Država sa najvećim brojem izvornih govornika arapskog jezika je Egipat (oko 221 milion), u Japanu se nalazi 122 miliona izvornih govornika japanskog jezika, u Kini 1,2 bilion govornika kineskog jezika i u Južnoj Koreji 66,3 miliona govornika koreanskog jezika.

Postavlja se pitanje zašto je tako teško naučiti ove jezike? Kada govorimo o arapskom, on ima vrlo malo riječi koje su slične riječima evropskih jezika. U arapskom pismu se koriste vokali, koji mogu predstavljati problem onima koji uče čitati arapsko pismo. Kineski jezik je tonalni jezik, što znači da mijenjanjem vašeg tona pri izgovoru određene riječi mijenjate značenje te riječi. Plus, hiljade karaktera i kompleksni sistem pisanja omogućava učenje kineskog jezika teškim zadatkom. Kao i kineski jezik, japanski sadrži hiljade i hiljade karaktera.

Pored ovih karaktera postoje tri različita načina pisanja koja dodatno povećavaju njegovu zahtjevnost pri učenju. I na kraju koreanski jezik sadrži različite sintaksičke strukture rečenice i konjugaciju glagola koji predstavljaju prepreku za izvorne govornike engleskog jezika. Koreansko pismo je također veoma slično kineskom i ono sadrži bezbroj karaktera.

(mentor.ba)