Ko je #Neželjena ?

Možda ste posljednjih dana na Internetu vidjeli sadržaje sa tagom #Neželjena. No znate li o čemu je zapravo riječ?


23593678 188260635063647 2782653606685510712 o.png

Ukoliko ste posljednjih dana čitali sadržaje na crnogorskim portalima, vjerovatno ste naišli na oznaku #Neželjena. No znate li o čemu se zapravo radi? Ko je neželjena?

Iako ne živim u Crnoj Gori (mada sam u njoj rođen), tema o kojoj govori #Neželjena je veoma “živa” i u mojoj Hercegovini.

Naime, nevladina organizacija sa sjedištem u Podgorici Centar za ženska prava je posljednjih dana u Crnoj Gori započela ogromnu kampanju kojom želi da ukaže na neophodnost prevazilaženja negativnih patrijarhalnih vrijednosti, koje zbog tradicije muškog nasljednika, dovode do selektivnih abortusa i djevojčice stavljaju u negativan položaj.

IMG 20171124 001731 953
#Neželjena (Izvor: vijesti.me)

Proteklih dana su širom Crne Gore osvanuli plakati i čitulje, čija dirljiva poruka kaže:

Draga #Neželjena,

Tvoji roditelji više žele dječaka i zato nisi dobila priliku da budeš rođena. Oprosti im.

Tvoja ožalošćena Crna Gora”.

Inicijativa je usmjerena na sistem vrijednosti, koji diskriminiše djevojčice i na negativnu tradiciju društva u kojoj su djevojčice manje željene nego dječaci. Tema kampanje i inicijative je da se pokrene društveni dijalog koji će prevazići sistem vrijednosti u kome ženska djeca ne uživaju jednaka prava kao muška. Taj problem se odražava na položaj žena u svim oblastima društva i posljedice su tako drastične da postoji porast broja selektivnih abortusa u Crnoj Gori i zloupotreba prenatalnih testova. Kampanja uključuje potpisivanje peticije koja će biti upućena Vladi Crne Gore, a odnosi se na zahtjev za rješavanjem problema prenatalnog odabira pola u Crnoj Gori. U kampanji nije riječ o reproduktivnim pravima žena, tj. pravu na abortus, već je, isključivi cilj uticaj na negativne patrijarhalne vrijednosti koje zbog tradicije muškog nasljednika djevojčice stavljaju u negativan položaj.

Problem koji je uočen u Crnoj Gori, po mom ličnom mišljenju pogađa i našu zemlju. Naime, ne samo da smo svjedoci da je broj abortusa u stalnom porastu, nego se pravo na prekid trudnoće često i zloupotrebljava. Ovdje ne govorimo o dozvoljenosti ili nedozvoljenosti abortusa, nego o biranju pola, o biranju da se ne rodi djevojčica, o više abortusa sve dok se ne dobije dječak.

(Nikola Kandić / STUDOMAT.ba)