Prekrajanje granica na Balkanu je rijetko kada donijelo nešto dobro. Sam taj termin ne priziva pozitivne asocijacije. Ipak, ove godine se, da ne kažemo prekraja – već redizajnira granica EU […]

Prekrajanje granica na Balkanu je rijetko kada donijelo nešto dobro. Sam taj termin ne priziva pozitivne asocijacije. Ipak, ove godine se, da ne kažemo prekraja – već redizajnira granica EU i to upravo na Balkanu.

Piše: Kemal Koštrebić

club_alpbachHrvatska ulazi u EU. EU nam postaje komšinica. Nikada nam nije bila bliža, ni geografski ni filozofski ni institucionalno. Tako dramatičan ekonomski, politički, pravni i društveni događaj nismo imali već duže vremena.

Evropski forum Alpbach je filozofska ideja koja ujedinjuje mnoge mlade ljude, posebno iz našeg regiona u tzv „selu mislilaca“, austrijskom selu Alpbach svake godine. O tome možete više saznati na www.alpbach.org, a da se ideja proširi po cijelom Balkanu trude se mnogi volonteri u Sarajevu (www.igas.ba), Beogradu (www.beoalpbach.org), Podgorici (alpbachpg.wordpress.com), Prištini (www.facebook.com/IgAlpbachKosovo), te u Zagrebu (www.kah.hr).

Upravo kolege iz Zagreba, uz ovaj historijski događaj ulaska Hrvatske u EU, organiziraju međunarodnu konferenciju „Europe joins Croatia“ (27-30.06.2013). Biti dio historije je želja svakog ambicioznog studenta, a i kolege iz Zagreba su nam javile da bi željeli da na konferenciji bude što više studenata iz naše regije. Ulazak u EU nije događaj od značaja samo za Hrvatsku, nego i za sve zemlje regiona.

Zbog toga je Klub Alpbach Hrvatska obezbijedio učešće (sa pokrivenim troškovima!) na nekoliko svojih radionica na ovoj konferenciji.

Dakle, svi koji žele upoznati Zagreb, buduću regionalnu fokalnu tačku kada se radi o vezi EU i Balkana, te učestvovati na konferenciji „Europe joins Croatia“, mogu to uraditi na sljedeći način (detaljan info na linkovima):

Kao što nas znaju mamiti da kupimo nešto na TOP SHOPu, tako ćemo i ovdje reći da ovo nije sve! Učešćem na pomenutim modulima konferencije možete osvojiti nekoliko nagrada, od kojih su najveće učešće na Evropskom forumu Alpbach 2013.

Agendu i pozive možete preuzeti ovdje. Puno sreće i vidimo se u Zagrebu!

(STUDOMAT.ba)