Kao rezultat sve manjeg broja maturanata: Fakulteti u RS ostaju bez studenata

Od 2009. broj maturanata u RS je smanjen za trećinu, fakulteti se bore za svakog studenta, a najbolji odlaze u inostranstvo, s ciljem da tamo i ostanu.


Foto: Nezavisne.com
Foto: Nezavisne.com

Ako je suditi po rezultatima prvog upisnog roka na Univerzitetu u Banjaluci, amfiteatri u RS bi ove jeseni mogli ostati poluprazni. Gotovo polovina od oko 3.000 mjesta za brucoše ostala je nepopunjena.

Slobodnih mjesta ima na svim fakultetima, pa i na Pravnom, Ekonomskom i Medicinskom, što je ranijih godina bilo nezamislivo. Za studente se bore i Univerzitet u Istočnom Sarajevu i privatni fakulteti, koji brucoše mame modernim smjerovima i školarinama na rate.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Zbog pada nataliteta, maturanata je iz godine u godinu sve manje. U RS je u maju srednje škole završilo 10.300 učenika, što je za gotovo 5.000 manje nego prije osam godina, kada je maturiralo 15.164 đaka.

Mjesta ima za samofinasirajuće studente

Ako se uzme u obzir da je 1.389 ovogodišnjih maturanata završilo zanate, te da ni svih 8.912 njihovih vršnjaka sa diplomom gimnazija i četvorogodišnjih škola neće na studije, plan da se na javne i privatne fakultete u RS upiše oko 8.000 brucoša je nerealan, tvrdi Strain Posavljak, prorektor za nastavu na banjalučkom Univerzitetu.

– Mjesta ima uglavnom za samofinasirajuće studente, ali to ne znači da ćemo u drugom roku upisati sve koji su ostali “ispod crte”. Bolje je da školujemo manje kvalitetnih kadrova, nego da serijski proizvodimo prosječne, kaže Posavljak.

Katastrofalna demografska situacija je veliki, ali ne i jedini problem, ocjenjuje Mladen Mirosavljević, direktor Banjaluka Koledža.

– Mladi se pitaju čemu studirati kada se posao ovdje može dobiti samo uz pomoć trikova, koji nemaju mnogo veze sa stručnošću. Zbog toga veliki broj maturanata odlazi na studije u inostranstvo, s ciljem da tamo i ostanu, kaže Mirosavljević.

Dodaje da visoko školstvo u RS “umire”, ali da se sva priča o kvalitetu obrazovanja, kao strateškom problemu nacije, svela na “rivalitet između javnih i privatnih univerziteta”.

Studiranje u RS nije opcija

O tom rivalitetu odlikaši ne razmišljaju, jer za mnoge od njih studiranje u RS “nije opcija”. Uz maturante iz istočnog dijela RS, koji tradicionalno studiraju u Beogradu, među studentima iz svih krajeva RS sve su popularniji Novi Sad, Beč, Grac i njemački univerziteti.

– Upisaću Elektrotehnički fakultet u Banjaluci, pa ću se prebaciti u Beč. Dvoje mojih kolega iz generacije su upisali medicinu i elektrotehniku u Novom Sadu, jedan odlazi u Njemačku, drugi u Grac. Najmanje će nas ostati u Banjaluci, kaže maturant iz Banjaluke sa međunarodnom IB diplomom.

Kaže da mladima koji govore strane jezike i ne boje se učenja nije problem da se izbore za stipendije, ili da tokom studija rade, a u inostranstvu imaju više prilike za to nego u RS.

Profesor Posavljak dodaje da je razumljivo da mladi teže da, uz kvalitetno obrazovanje, tokom studija “prođu i školu života”.

– Dio tog iskustva su i opera, i kafana, i veliki kulturni i sportski događaji, a Beč i Beograd ipak na tom planu nude mnogo više nego Banjaluka ili Pale, kaže Posavljak.

Nema perspektive

Anđela Vračar, jedna od najboljih maturatkinja banjalučke Katoličke gimnazije, upisala je Tehnološki fakultet u Novom Sadu.

– Odlučila sam tako jer smjer koji sam izabrala, biohemijsko inženjerstvo, ne postoji u RS. Prethodno sam položila prijemni i na banjalučkom Tehološkom fakultetu, ali kad sam prošla u Novom Sadu i kad sam došla po dokumenta, službenik na šalteru mi je, napola u šali, rekao da i treba da idem jer ovde nemam nikakvu perspektivu, kaže Anđela.

(Blic.rs)