Kampanja: “Građani i novinari zajedno u borbi za istinu”

Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini u saradnji s Vijećem za štampu organizuje danas kampanju povodom međunarodnog dana slobode medija.


Dan slobode medija

Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini u saradnji s Vijećem za štampu organizuje danas kampanju povodom međunarodnog dana slobode medija.

Dan slobode medijaKampanja pod nazivom “Građani i novinari zajedno u borbi za istinu“ će se održati danas, 3. maja, u 25 gradova širom Bosne i Hercegovine. Cilj kampanje je informisati javnost o (ne)slobodi medija i odgovornosti novinara, a pored toga i upoznati građane s njihovim pravom da se žale na neistinito i nepravovremeno izvještavanje u medijima.

Jedan od primjera napada na slobodu izvještavanja je i taj da je web stranica Vijeća za štampu BiH hakovana nedugo nakon objave informacije da će se raditi ova kampanja.

Volonteri Omladinske novinske asocijacije će dijeliti promo materijal organizacije, zajedno s kodeksima za štampane i online medije, koji su propisani od strane Vijeća za štampu u BiH. Tom prilikom će se i anketirati građani, te će se kroz anketu vršiti istraživanje o tome koliko su oni upoznati sa svojim pravima i koliko su zadovoljni izvještavanjem medija.

Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini je nevladina organizacija koja je osposobljena pružiti mladima priliku da se pobliže upoznaju s medijima, nauče više o njima, te i sami učestvuju u stvaranju medijskog prostora.

Ovo je drugi put kako se obilježava “Dan slobode medija” u organizaciji ONAuBiH-a i Vijeća za štampu.

(STUDOMAT.ba)