Kako spremiti ispit za tri dana

Ako ste se barem jednom tokom školovanja susreli sa problemom manjka vremena za spremanje ispita, onda je ovo članak za vas. Ne, ne radi se o spremanju ispita koji imaju ukupno 12 strana. Predstavljamo vam savjete koji će vam pomoći da većinu ispita spremite za samo tri dana.


naslovna

Za početak ti želimo dobrodošlicu i iskreno saučešće. Budući da si otvorio/la ovaj članak, možemo pretpostaviti da si kampanjac, a biti kampanjac nije lako. Sav materijal, knjige i zadatke koji drugi odgovorniji studenti uče redovno (mjesecima), ti moraš naučiti za samo nekoliko dana što je svakako talenat, pa ti na tome i čestitamo. I dok isti ti studenti sada uče, ti čitaš kako da usavršiš svoj talenat što je svakako pohvalno, jer svi znamo da je talenat bez dodatne edukacije i vježbe beskoristan. Iako znamo da bi sada volio/voljela da je ovaj tekst što duži kako bi dodatno prolongirao/la učenje, autori ovog teksta su jednako lijeni kao ti, pa ćemo odmah preći na savjete za spremanje ispita u rekordnom roku.

Počnimo…

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Savjet numero uno: Tri dana robije

Za početak, gotovo svi ispiti se mogu spremiti za tri dana. Izuzeci su svakako neki ispiti koji važe kao najteži na tvom fakultetu (bilo da se radi o težini materije ili o broju stranica – ako su ušli u legendu kao najteži ispiti, žao nam je ne možemo ti pomoći). Takve ispite ćemo zanemariti i nastaviti sa ovim ostalim, “jednostavnim”. Prvo pravilo kampanjskog učenja je: odredi broj dana (po mogućnosti bar tri) i ta tri dana posveti u potpunosti učenju. Pauze su dozvoljene isključivo za odlazak u toalet. Ako već moraš nešto i da pojedeš, radi to dok učiš. Prijatelji, porodica i djevojka/momak su ta tri dana državni neprijatelji s kojima ne želiš imati nikakva posla. Spavanje bi se trebalo ograničiti što je više moguće – čisto onoliko koliko ti treba da ne bi kolabirao/la. Dakle, svaki sekund svog vremena za ta tri dana posveti jedino i isključivo učenju. Ako počneš da se samosažalijevaš – prestani. Dok su drugi učili ti si uživao/la, sada stisni zube i izdrži torturu.

Savjet numero duo: Materijal

Materijal je u ovim situacijama od krucijalne važnosti. Knjiga dolazi u obzir samo ako se prije tebe nijedan drugi kampanjac nije sjetio napisati skriptu skriptine skripte za taj predmet. Ako je u pitanju pismeni ispit, svim silama se trudi naći pitanja i zadatke sa ranijih rokova, a ako je usmeni saznaj koja pitanja profesor/ica najčešće postavlja. Ta pitanja ostavi sa strane, trebat će ti za kasnije.

16229276 242757962845027 844199800831213568 n

Savjet numero tre: Način učenja

Način učenja se drastično razlikuje u ovakvim situacijama od tvog ustaljenog načina spremanja ispita. Ovo pažljivo čitaj jer je ovo najvažniji savjet od svih. Prvo, trebaju ti markeri svih boja, trebaju ti papiri, papirići – čitava jedna šuma je morala nastradati kako bi ti spremio ovaj jedan ispit.

a) Nema učenja napamet!

Učenje napamet je svakako preporučljivo izbjegavati, ali u ovom trenutku to je smrtna presuda za tvoj ispit. Dakle, pravilo je: pročitaš jednu stranicu, podvučeš par najvažnijih riječi i fraza i tu stranicu prepričaš svojim riječima. Ako postoje neke definicije koje bi inače zahtijevale učenje napamet – napiši ih na papir, idi dalje i vrati se na njih kasnije. Važno je da u što kraćem vremenskom periodu “upiješ” što više gradiva. Koristi se logikom, crtanjem, bojenjem… Svime što ti olakšava da u najbržem roku zapamtiš osnovne teze na određenoj stranici koje možeš “vrtiti u krug”.

b) Podsjetnici

Za svaku stranicu koju pređeš, na jednom sticky noteu napiši tri do pet teza koje su bitne za tu stranicu i nalijepi ga na nju. To će ti pomoći da kasnije, kada budeš ponavljao/la sve te informacije ne gubiš vrijeme čitajući kompletnu stranicu iz početka. Dovoljno je da pogledaš svoje teze i to će te podsjetiti na sadržaj stranice.

c) Podijeli gradivo

Gradivo podijeli na tri jednake cjeline. Jedan dan – jedna cjelina. Dok ne pređeš tu jednu cjelinu ne spavaš, ne jedeš, ne živiš. Ako je potrebno da učiš 12 sati – uči 12 sati, ali pređi planiranu cjelinu. Ovo podrazumijeva da se obezbijediš litrima kafe, Red Bulla, čokolada što će ti dati snage da izdržiš.

d) Repetitio est mater studiorum

Nakon što završiš cjelinu, možeš ići spavati 5 ili 6 sati. Čim se probudiš i opereš zube (ako već moraš trošiti vrijeme na to) ponavljaš naučenu cjelinu. Ako ti se čini kao da prvi put u životu to čitaš, ne očajavaj! Nastavi ponavljati i nemoj odustajati. Zatim pređi na sljedeću cjelinu.

Savjet numero quattro: Motivacija i psihičko stanje

Znaaamo, teško je. Hvata te panika. Neraspoložen/a si i iscrpljen/a. Ali to ne znači odustajanje. Shvati, u pitanju su samo tri dana tvog života. Sjeti se koliko bi volio/voljela da konačno vidiš ocjenu u svom indexu. Od nje te dijele samo tri dana patnje! Misliš da je nemoguće? To su rekli i Galileu kada je tvrdio da je Zemlja okrugla. Nije da se možeš porediti sa njim jer je on vjerovatno učio na vrijeme, ali poenta je da ne postoji nemoguće. Evo jednog primjera koji će ti pomoći da prevaziđeš ovu fazu. Michael Jordan je jedan od najboljih i najuspješnijih košarkaša svih vremena. I da se baviš košarkom, mala je vjerovatnoća da si blizu njegovog umijeća. Drugim riječima, kada bi neko tebi i njemu dao po jednu košarkašku loptu i rekao vam da pokušate dati koš, mi bismo se kladili na njega. Jasno. ALI, ako bi taj neko rekao tebi da možeš pokušati dati koš, a njemu zabranio da pokuša, kladili bismo se na tebe. U prevodu, i najveće “face” bi doživjele neuspjeh kada bi ih neko ograničio u mogućnostima. Nemoj sebe ograničavati, pokušaj. Nikada ne znaš šta se može desiti.

Savjet numero ne znamo dalje brojati na italijanskom: Dopunjavanje

Sada, kada si prešao/la sve tri cjeline, vrijeme je da se vratiš na prethodno zapisane definicije i na pitanja sa ranijih rokova. Definicije učiš pomoću asocijacija. Npr. recimo da trebaš naučiti sljedeću definiciju:

Nasljedno pravo u objektivnom smislu tog pojma, je skup pravnih pravila kojima se za slučaj smrti jedne osobe – ostavioca, uređuje prijelaz njene imovine (odnosno njezinih subjektivnih prava i obveza) na druge osobe – njezine nasljednike.

To bi izgledalo ovako:

članak slika

Ovo je, naravno, jednostavniji primjer kako bi se shvatio princip.

Savjet numero šest: Odlazak na ispit

Na ispit ideš najmanje sat vremena ranije. Zašto? Da bi mogao/la od kolega koji čekaju i ponavljaju čuti korisne informacije, eventualno ponoviti nešto što nisi znao/la. Ispred samog kabineta se nauči kao za peta dana učenja. Naći ćeš najmanje 10 ljudi koji ispituju jedni, pokušavaju se prisjetiti odgovora i listaju knjigu. Uključi se i pokušaj se sjetiti odgovora. Mozak najbolje zapamti neku informaciju ako se potrudi sjetiti je se. Jeste da ćeš pretrpiti blagi bol moždanih vijuga, ali ćeš zato znati odgovor na pitanje na ispitu.

Savjet numero sedam: Ispit

Bilo da je u pitanu usmeni ili pismeni ispit, kod ovakvog tipa učenja će ti trebati više vremena da se prisjetiš nekih informacija. Ovdje je bitno NE PANIČARITI. Nakon što pogledaš pitanje, ako se ne možeš odmah sjetiti odgovora, pređi na sljedeće. Napiši sve odgovore koje znaš (ako je u pitanju usmeni ispit onda piši koncept – prvo ono čega se možeš sjetiti). Nakon toga, vrati se na pitanja kojima ne znaš odgovor. Pokušaj se sjetiti svojih sticky notesa, crteža i asocijacija. U potpunosti se koncentriši na ispit. Tada nije ni vrijeme ni mjesto da proklinješ sudbinu ili majku koja te rodila kao kampanjca i pitaš se zašto nisi učio/la na vrijeme.

Savjet numero osam: Dum spiro, spero

Nakon što si pretrpio/la tri dana pakla, sada je vrijeme da se odmoriš. Pozitivan stav je sada presudan. Ako je pismeni ispit i čekaš rezultate gledaj na čitavu situaciju ovako: ako položiš ti si legenda, ako ne položiš bar si upoznat/a sa gradivom i bit će ti lakše naučiti ga za sljedeći rok. Ako je usmeni ispit, onda si odmah saznao/la ishod situacije, vrijedi isto pravilo – ništa nisi izgubio/la.

Za kraj, toplo ti preporučujemo da učiš na vrijeme i da ispitima posvetiš više vremena. Ako si okorjeli kampanjac, ovaj savjet nema nikakvog smisla jer ćeš vjerovatno do kraja života odlagati obaveze za zadnji minut. Ali, ne očajavaj. To si ti i to sigurno ima svojih pozitivnih strana. Sretno na ispitima!