Savjeti: Kako zapošljava Warren Buffett

Prilikom zapošljavanja primaran kriterijum je iskustvo koje su kandidati do tog momenta stekli, a vrlo često se zanemaruje kakvi su kandidati kao ljudi.


Foto: Warren Buffett
Foto: Warren Buffett

Prilikom zapošljavanja primaran kriterijum je iskustvo koje su kandidati do tog momenta stekli, a vrlo često se zanemaruje kakvi su kandidati kao ljudi.

Ali CV nije pouzdan izvor informacija, prema sajtu ere.net, čak 80 odsto informacija nisu eksplicitno tačne, a od njih 53 odsto su potpune laži. Ništa što pročitate u biografiji neće vam reći može li ta osoba da obavlja posao, da li ona zaista želi taj posao kao i da li će se uklopiti u kompaniju.

Umjesto ovakvog pristupa, trebalo bi otkriti ko je ta osoba zaista, a to se može učiniti prikupljanjem informacija iz njenog ponašanja.

Warren Buffett je jedna od osoba koja više vrednuje ovakve informacije od onih na papiru. Tokom procesa zapošljavanja on pokušava da sazna tri stvari: da li je osoba pametna, da li je energična, kao i da li posjeduje integritet.

Tokom procesa zapošljavanja, kako bi saznao da li je kandidat pametan, Buffet mu zadaje različite situacije, i poput zagonetki, on očekuje da kandidat otkrije pravo rješenje. Da bi saznao da li je osoba energična, ona mora da drži prezentaciju u trajanju od 10 minuta, i nakon što završe, daje im dva minuta da smisle kako bi mogli te iste informacije da daju u prezentaciji u trajanju od pet minuta.

Da li neko ima integritet je teško otkriti tokom razgovora, stoga Buffet radi provjeru referenci iz biografije, kontaktirajući njihove bivše kolege i nadređene ili one sa kojima su sarađivali.

Ovakav proces selekcije je dobar način da saznate ko je osoba koju planirate da zaposlite, i za mali broj kandidata je odličan, ali je fizički nemoguć kada se stotine ljudi prijave na konkurs. U tom slučaju treba pribjeći tehnologiji. Danas postoje softveri, putem kojih se, nakon rješavanja testova, situacija i različitih igara, može utvrditi kako kandidati podnose stres, kako se snalaze u nepredviđenim situacijama, kao i da li generalno posjeduju mentalne sposobnosti koje su potrebe za taj posao.

(BIZlife.rs)