Savjeti za studente: Kako da se bolje fokusirati na učenje?

Kreiraj idealne uSLOVE za dobru koncentraciju i pamćenje sadržaja!


focused on studying
Foto: Envato

Iako nam se na prvu čini kako multitasking predstavlja veću produktivnost i da tome trebamo težiti, posljednja istraživanja pokazala su kako smo multitaskanjem 40% manje produktivni jer je mozak pod stresom, radi više pogrešaka i ne uspijeva se dovoljno fokusirati i odraditi sve zadatke jer mora trošiti energiju za istovremeno praćenje više stvari.

Isti je takav slučaj kod učenja, moramo isključiti dodatne podražaje koji nam onemogućavaju kvalitetno pamćenje podataka, prenosi libertas.hr.

Dok se prebacujete između različitih zadataka vaš IQ pada za 10 bodova, što je isti gubitak kao da niste spavali cijelu noć.

Kad nas nešto omete, napustimo to na čemu radimo i kada se tome vratimo moramo se ponovno fokusirati i osvježiti svoju memoriju. Stoga je važno primijetiti što vas obično ometa u učenju i eliminisati to iz mjesta na kojem učite. Ali, pauze za odmor su obavezne.

Zato je marljivim studentima iznimno važan mir pri učenju (uz eventualni dodatak lagane glazbe koja dokazano pojačava pamćenje materijala) i ugodno okruženje koje si treba stvoriti.

Čak i u bučnom studentskom domu možete primijeniti ove trikove za bolje fokusiranje na učenje:

Odredi idealno vrijeme u danu za učenje

Sigurno već znaš koje doba dana ti najviše paše za učenje. Neki studenti su fokusiraniji ujutro, ali drugima treba više vremena da pokrenu moždane vijuge i paše im noć za rad. Zato planiraj da sve druge obaveze ostaviš za drugo doba dana kada ti se uglavnom i ne da učiti, a taj termin koji ti je najproduktivniji za učenje uvijek rezerviraj samo za tu svrhu jer rutina je također važna.

Odvoji se od tehnologije

Stavi mobitel na silent (vibracija te također jako ometa), isključi TV i makni se s interneta (osim ako moraš provjeriti neke informacije za učenje, ali koristi samo za to!). Tih nekoliko sati preživjet ćeš bez kontakta sa svijetom, ali ćeš se odlično moći koncentrisati na sadržaje koji ti trebaju ući u duboko pamćenje.

Naspavaj se i budi sit

Tijelo ima nevjerovatnu moć dekoncentriranja ako mu nešto od osnovnih potreba nedostaje. Ako si nenaspavan puno ćeš lošije moći pamtiti jer ćeš imati malo energije za tako težak psihički rad, ako si gladan tijelo će ti također stalno slati podražaje da odeš do hladnjaka i zadovoljiš glad. Zato, prije učenja uvijek provjeri jesi li zaista fizički i psihički spreman za buduće napore. Radije napravi pauzu i riješi što trebaš, nego da učiš i ništa ne pamtiš pa potrošiš vrijeme bezveze.

Očisti svoje okruženje i radni stol

Ako oko sebe imaš nered na to će ti često padati pogled. Još jedan ključ dobre koncentracije je u minimalizmu u okruženju. Također, svakih sat ili dva provjetri prostor kako bi ušao novi i svjež zrak i puno kisika.

Koristi eterična ulja za povećanje koncentracije

O da. I priroda se pobrinula da imamo malu pomoć. Najpopularnije kombinacije su sljedeće: Cedrovina + Lavanda + Vetiver; Limun + Ružmarin; Limun + Menta; Đumbir + Bergamot + Limunska trava.

Grickaj studentski mix

Ove grickalice nisu bez veze dobile ime. Naime, poznato je da orašasti plodovi i suho voće jako povoljno utječu na mozak te organizmu daju dobru energiju. A tokom učenja trošite jako puno energije pa je morate kvalitetno nadoknaditi. Em je zdravo, em je dobro za vas! Ne zaboravite i na zdravu prehranu tokom cijelog dana.

Koristi čepiće za uši ili slušalice

Ako moraš učiti u bučnom okruženju jer nemaš izbora rješenje mogu biti ova jefitna pomagala. Isključi zvukove iz okoline čepićima za uši (mogu poslužiti oni za plivanje) ili upali klasičnu glazbu slušalicama koje izoliraju vanjske zvukove i odvoji se od ostatka svijeta i samo predano uči.