Kako studenti raspolažu sa svojim mjesečnim budžetom?

Ako ste prosječan student, onda ste već naviknuli na jednu vrstu polutrajne oskudice i stalnu štednju.


Foto: Google
Foto: Google

Malo koja stvar je toliko stresna koliko novac. Lako ga je trošiti, teško ga je zaraditi, a najteže ga je čuvati.

Životno razdoblje u kojem studirate je sasvim sigurno jedno od najzanimljivijih. Vrijeme je to kada se većina prvi put odvaja od kuće, dolazeći po prvi put u doticaj sa ‘stvarnim’ životom. Doduše, koliko možete iskusiti ‘stvaran’ život kada dnevno možete preživjeti sa nekoliko maraka zahvaljujući menzama?

Osim što odlazak od kuće košta, odjednom se nađete u situaciji gdje možete raditi s novcem što god poželite. Možete svaki dan za ručak kupovati veliku čokoladu i niko vam ne može ništa. Naravno, riječ je o pretjeranim primjerima, ali… I dalje mogućima.

Iako se ne događa često da nekoga ponese do te mjere kao što je opisano u primjeru, dogodi se da ponese i da dođe polovina mjeseca, a vi ste potrošili apsolutno sve. Srećom, postoji ljeto kada možete zaraditi i opskrbiti se za crne dane koji sasvim sigurno slijede. Najteže je onima koji se prvi put susreću s ovakvom odgovornošću, a to su najčešće brucoši, piše Srednja.hr.

Do početka nove akademske godine ima još vremena, ali sada je sezona – zlatno vrijeme za studentsku zaradu. Ako se još uvijek premišljate oko toga hoćete li raditi ili ne, donosimo nekoliko priča o potrošačkim navikama studenata.

Radila sam sedam dana inventure po raznim lokacijama i to me je jako iscrpilo i mislim da nikako ne bih mogla uklopiti fakultet i posao. A i ne radim jer smatram da je i fakultet na neki način posao, možda psihički još i teži. Pogotovo osobama koje ne idu svojom voljom, već kako bi ispunili većinom očekivanja koje imaju roditelji, koji svoje nedovršene ciljeve žele ispuniti preko djece. Zadovoljna sam budžetom jer mislim da dobro raspolažem novcima i ne kupujem stvari koje mi ne trebaju, tako da zapravo ni ne koristim mjesečni budžet već ušteđevinu, otkrila je Lucija (22) s FFOS-a.

Neki se odlično snađu u upravljanju novca, a neki i ne toliko. Čest je slučaj da se ostane prebrzo bez novca, ali nije isključeno i da postoje suprotne situacije. Postoji opcija u kojoj vas odgovornost toliko optereti da se zablokirate i jednostavno… Borite se s time da trošite uopće.

Treat-yo-self

Tokom godine nemam konkretan posao, jedino s vremena na vrijeme dajem instrukcije iz matematike. Također dobivam novce od stipendije, tako da s time pokrivam troškove smještaja, a roditelji mi uplaćuju po potrebi. Trudim se raditi svakog ljeta, pa tako radim i ovo ljeto. Najviše novca trošim na hranu i smještaj, tako mi troškovi drastično opadaju kad preko ljeta dođem kući. Pažljivija sam s novcem kojeg dobijem nego s novcem kojeg sama zaradim. Općenito sam dosta štedljiva, sa povremenim treat-yo-self trenutkom. Možda sam i prepažljiva, uvijek me uhvati neki strah kad potrošim veću sumu novca. Imam u planu poboljšati svoj odnos s novcem, ali kad ću krenuti s tim planom…. pojma nemam, iskreno nam je rekla Tina (22) s PMF-a.

Posljednjih mjeseci nisu imali puno prilika za trošiti – pogotovo ne na iskustva i uspomene. Online prodaja je zabilježila ogroman rast, ali zato putovanja nije uopće bilo.

Ovo ljeto je situacija nešto bolja, ali će ga isto tako mnogi provesti radno.