Kako se obući za razgovor za posao?

Tačno je da odijelo ne čini čovjeka i sigurno ne utiče na vašu kvalitetu, ali svejedno puno govori o vama.


Clothes hang on a shelf in a designer clothes store

Ako ste neuredni, premoreni ili ste odjeveni kao da idete u šetnju, koju poruku to može poslati vašem poslodavcu? Poslodavac može pomisliti da ste neodgovorni, neozbiljni i sve olako shvatite, prenosi yep.ba.

U nastavku su svi segmenti o kojima morate razmisliti prije odlaska na intervju.

Odjeća

I muškarci i žene moraju nositi odijelo za razgovor u ozbiljnoj kompaniji. Odijelo tamnijih boja, košulja, kravata i odgovarajuće cipele pravi su izbor za vas. Obavezno ispeglajte svoje odijelo da izgleda lijepo. Žene se trebaju pobrinuti da suknja bude dovoljne dužine i da ne bude preuska kako bi se osjećale što ugodnije.

Nakit

Nakit se ne preporučuje u prevelikim količinama. Ne biste trebali nositi puno nakita, ogrlica, narukvica, pirsinga koji vam zveckaju i smetaju i odvlače pažnju poslodavca. Naušnice su sasvim dovoljne. Ako imate tetovaže, pokrijte ih.

Frizura

Pazite na frizuru dan prije razgovora. Ne pretjerujte i napravite frizuru kao da idete na zabavu. Neka vaša frizura bude uredna i čista.

Šminka

Šminka može ispraviti sve nedostatke, ali ako pretjerate možete pokvariti ukupan dojam. Malo maskare, jednostavni neupadljivi ruž su sasvim dovoljni. Muškarci bi se trebali pobrinuti da im brade budu uredno obrijane ili ošišane.

Pripravnost

Svu odjeću spremite dan ranije i ostavite je na mjestu gdje se neće naborati ili zaprljati. Ni na koji način ne želite sat vremena prije zakazanog sastanka saznati da vam nešto nije kako treba ili da vam je dio odjeće pocjepan ili prljav.

Nakon oblačenja opustite se, dišite i spremni ste da osvojite poslodavca svojim znanjem i vještinama koje su na 1. mjestu.