Kako rezervisati i kupiti avionsku kartu po što jeftinijim uvjetima

Ukoliko planirate putovati u isto vrijeme kada i svi ostali, očekujte da ćete kartu platiti nešto više. Tokom ljeta svi žele posjetiti Mediteran, tako da očekujte da će karte u tom periodu biti skuplje. Isto vrijedi i za vrijeme praznika. Preporuka je da budete što fleksibilniji s datumima posjeta nekoj destinaciji jer su cijene letova nakon većih praznika dosta niže.


Kako rezervirati i kupiti kartu po što jeftinijim uvjetima

Ranojutarnji i kasnovečernji letovi također su jeftiniji jer se ljudima ne ustaje rano ili ne putuje preko noći. Kada pretražujete letove online, obavezno označite polje flexible dates, što znači da vas zanimaju datumi prije i poslije predviđenog. Na taj način možete uštediti čak i više od duplog iznosa karte. Farecompare navodi kako su utorak, srijeda i subota najpovoljniji dani za putovanje, dok su petak i nedjelja najskuplji. Isto tako, napominju da je kartu za SAD najbolje kupovati utorkom navečer jer većina aviokompanija tada ima rasprodaju karata.

Dobro pretražite prodajne kanale prije nego što kupite kartu

Ne postoji brz način kako pronaći najpovoljniju avio kartu. Prije kupovine preporučujem pretraživanje više različitih kanala prodaje.

Osobno uvijek započinjem pretragu letova preko web stranice Momondo. Momondo je za razliku od većine drugih pretraživača nezavisna stranica koja pored velikih i poznatih avioprijevoznika u pretragu također uključuje male, low cost i manje poznate aviokompanije. Isto tako, Momondo mi se najviše dopada i zato što prikazuje grafikone s cijenama po danima prema odabranoj destinaciji. Nakon usporedbe iste destinacije na svim pretraživačima provjerim najpovoljniju opciju na službenoj stranici aviokompanije. Nemojte preskočiti ovaj korak jer je moguće da službene web stranice aviokompanija imaju privatne rasprodaje koje se ne prikazuju na ostalim stranicama.

Tražite povoljan let, a ne destinaciju

Svi koji su strastveni putoholičari sigurno imaju bucket listu brojnih destinacija koje žele posjetiti. Za sve takve imam genijalan tip. Kayak explore je Kayakov alat za pretraživanje najpovoljnijih letova različitih aviokompanija odjednom. Explore alat jedino vas traži polazni aerodrom, dok je datum opcionalan. Nakon što odaberete polazni aerodrom prikazuje se mapa svijeta s cijenama povratnih karata po destinacijama. Iznad mape možete podesiti budžet kojim raspolažete te će vam se na temelju vašeg odabira filtrirati rezultati. Na taj način pronaći ćete povoljne cijene letova za cijeli svijet, bez ograničavanja na isključivo jednu destinaciju.

Pretplatite se na informacije o niskim cijenama letova

Danas svi živimo ubrzanim tempom i nemamo previše slobodnog vremena svakog dana pretraživati web stranice ne bismo li pronašli povoljne letove. No i za to postoji rješenje. Price alert još je jedan odličan alat web pretraživača Kayak. Sve što trebate učiniti za postavljanje “price alerta“ je ostaviti svoju email adresu, polazište te konačnu destinaciju. Nakon što se cijena leta za vašu željenu destinaciju poveća ili padne, Kayak će vas o tome obavijestiti emailom.

Pored Kayaka, preporučujem Facebook stranicu Najjeftinija putovanja. Prateći njih saznao sam dosta korisnih informacija i nevjerojatnih ponuda. Ponude koje oni pronalaze daleko su najpovoljnije od svega što sam do sada vidio. Oni pronalaze najpovoljnije letove i smještajne aranžmane te ponude objavljuju na Facebooku i svojoj službenoj stranici bez uzimanja ikakve provizije.

Nadam se da će vam ovi savjeti dobro doći prilikom planiranja idućeg putovanja. Pronalazak jeftinog leta pokazat će vam i koliko ste fleksibilni.

(Kampus.hr)