Kako razbiti strah od prezentovanja?

Ukoliko ste imali tremu pred prezentovanje nekog rada u amfiteatru, pročitajte par savjeta o tome kako pobijediti ovaj strah.


Ukoliko tokom srednje škole niste dovoljno razbili strah od prezentovanja, fakultet je pravo mjesto za to.

Advertisements

Većini ljudi nije najprijatnije da stoji pred punim amfiteatrom i nešto prezentuje, dok je 300 pari očiju u njega uprto. Međutim, kao i sa svime, ne postoji veće zadovoljstvo od onoga kada savladate nešto što vam je predstavljalo neki veliki napor ili izazivalo strah u vama, piše najstudent.com.

Dakle, na koje sve načine možemo pobijediti strah od prezentovanja i pretvoriti ga u nešto što nam izaziva zadovoljstvo?

Ko sam danas, a ko želim da budem sutra?

Prije nego što počneš sa bilo kakvim promjenama, stvori u svojoj glavi jasnu viziju toga šta bi u svom ponašanju “na bini” promijenio/la. Da li će to biti držanje koje je trenutno nakrivljeno? Da li je to šetanje lijevo-desno? Ili možda podrhtavanje u glasu i sušenje grla? Da li je to zaboravljanje teksta, koncepta ili toka prezentacije? Ili možda neentuzijastičan i nesiguran izraz lica? Kada imate jasan cilj koji ste vizualizovali u svojoj glavi, lakše će vam biti da ga ostvarite i mjerite svoj napredak.

Ti i ogledalo

Pred svako bitnije prezentovanje obavezno stani ispred ogledala dok vježbaš. To će ti omogućiti da ispratiš mimike na svom licu, pokrete i govor tijela. U svakom novom pokušaju probaj da ispraviš po jednu stvar koja u prethodnom nije bila kako treba. Čak i ako ti neki pokret ili izraz lica koji su karakteristike sigurnog i uvježbanog nastupa ne djeluju potpuno prirodno, vremenom će postati.

Drugi način na koji možeš ispratiti svoj izgled i ponašanje tokom prezentovanja je da se snimiš. Ovo je odlična tehnika koja donosi mnogo promjena. Vrlo je vjerovatno da ćeš neke stvari kod sebe primijetiti prvi put, jer ih ranije nisi bio svjestan. Kada jednom sebe vidiš dok prezentuješ, već pri narednom ponavljanju ćeš imati stvorenu sliku kako zapravo izgledaš nekome preko puta tebe.

Advertisements

Ponavljaj, ponavljaj, ponavljaj

I najsigurnijima je potrebna vježba. Zato ponavljaj sve dok ne stekneš toliku sigurnost, tako da ti tekst, redoslijed slajdova ili potencijalna pitanja oduzimaju minimalno pažnje i misli tokom same prezentacije. Na taj način ćeš više energije, misli i pažnje posvetiti drugim stvarima koje su pored naučenog teksta jako bitni pokazatelji sigurnosti i spremnosti tokom nastupa. Gledaj na to kao na raspodjelu svojih resursa (misli) u jedinici vremena. Što ih više rasteretiš sa jedne strane, drugoj strani ćeš više ostaviti. Računica je jasna. Zato pametno troši svoje misli i izbjegni svako nepotrebno rasipanje.

Publika

Prezentuj nekome koga poznaješ dok vježbaš. Ovo je jako bitno zbog kontakta očima. Ukoliko želiš da “amfiteatar” pažljivo isprati tvoje riječi, ne zaboravi da napraviš kontakt sa njim. To se najbolje postiže direktnim gledanjem u oči i dinamičnim pričanjem.

Kakav sa bio/ kakva sam bila?

Stvar koju treba nakon svakog svog prezentovanja na fakultetu praktikovati je pitati svoje kolege za detalje svog nastupa, gdje treba tražiti da kažu u čemu ste bili dobri, a u čemu loši. To je jako bitno za stvaranje realne slike o svom nastupu. Neke stvari za koje smatrate da su bile primjetne, se nisu ni vidjele, dok na neke ne biste niti obratili pažnju da niste tražili realnu sliku. Zato obavezno pitajte.

Sigurno i samouvjereno prezentovanje je tehnika koja se uči i savlađuje vježbanjem. Zato, budi svjestan svih stvari koje želiš da promijeniš, imaj jasan cilj i budi mu bliži svakom novom prezentacijom.