Kako (ne)funkcionišu online predavanja: ‘Jedina pozitivna strana jest što ujutro mogu malo duže spavati’

Kako se vi snalazite sa online nastavom?


Prije otprilike godinu dana, prebacili smo se na online predavanja na dvije sedmice. Da, prošlo je godinu dana, pa i više, od početka kraja. Sada smo sasvim sigurno nešto pametniji no što smo bili na samom početku vanredne situacije, no jesmo li zaista savladali umijeće online predavanja?

Advertisements

Kada ste student, htjeli to priznati ili ne, fakultet je najbitnija stvar u vašem životu. Ili nešto činite pogrešno. Nemojte misliti da želimo reći da trebate zanemariti sve – daleko od toga, ali možemo se složiti da faks ipak ima pravo prednosti nad svim ostalim obavezama, ili bi barem trebao imati.

Koliko god je faks obaveza (i to kakva!), u idealnoj situaciji, vi ustvari volite svoj faks. Vi volite studirati, moglo bi se reći da čak i volite ići na predavanja, ili učiti (ne morate na glas reći, znamo da je istina). Posljednjih godinu dana je sve to postalo nesigurno – predavanja u kojima ste nekad uživali se sada jedva izvode (i to ako), a učenje je postalo nemoguća misija.

Situacija je na početku bila kritična, no sada smo već godinu dana u ovom haosu i očekuje se da se svi bolje snalaze – studenti, ali i profesori. Online nastava ima nekoliko ozbiljnih propusta koji se zaista ne mogu riješiti dobrom voljom (stabilna internetska veza, brz računar i pouzdani programi), ali isto tako ima i puno stvari koje ovise isključivo o profesorima i studentima.

Ekipa portala Srednja.hr odlučila je razgovarati sa studentima i saznati što oni misle o cijeloj situaciji, odnosno – kako funkcionišu u odnosu na normalna predavanja? U čemu se bolje snalaze i uspijevaju li vidjeti svijetlo na kraju ove tame?

Veća sloboda

– Preferiram online predavanja i u potpunosti sam se naviknula na njih. Ono što mi se najviše sviđa je što se svako predavanje snima (na mom sveučilištu je to obavezno, ne znam kako je na drugima) i nije obavezna “prisutnost”, odnosno biti povezan kada je predavanje uživo. To nam daje slobodu kakva je bila nezamisliva dok su predavanja bila u učionici, uključujući da predavanja gledamo kad god nam odgovara i na većoj brzini (što je pogotovo korisno za predmete koje drže profesori koji sporo pričaju). Mislim da je tako vrijeme studenta maksimalno iskorišteno: može gledati predavanja u vrijeme kada je maksimalno koncentriran i potrošiti manje vremena nego što bi da ide u učionicu, pogotovo kad se uzme u obzir činjenica da se ni ne treba putovati do fakulteta na predavanja. Na predavanjima uživo sam imala velikih problema s koncentracijom, do te mjere da bih gotovo uvijek nakon tjedan-dva-tri završila tako da sam na predavanju prisutna, ali 100% vremena provodim na mobitelu ili pričajući s kolegama. S online predavanjima mi je lakše jer ih slušam najčešće na 1.5x brzini pa mi misli teže odlutaju, a ako i izgubim nit, samo se vratim nekoliko minuta unazad, ispričala je Matea (22) koja studira strojarstvo.

Matea je jedan od onih studenata koji uživaju u svim blagodatima online nastave i uspijevaju se fokusirati na ono pozitivno. Realno, najbitnija stvar jest da imate koncentraciju, jer inače nema smisla (ne) pratiti predavanja. Mnogima upravo tu online nastava otežava situaciju.

Advertisements

– I dalje mi fale predavanja uživo. Naviknula sam se na online predavanja, ali i dalje vjerujem da bih bila produktivnija i efikasnija na nastavi uživo. Pozitivna strana mi je jedino to što mogu ujutro nešto duže spavati, to je sve. Koncentracija mi padne brže ako uopće imam koncentracije, ovisi o danu ali često je to borba. Koncentracija mi obično počne padati nakon 45 min – inače kad smo bili uživo, imali bi pauzu svakih 45 min-sat vremena, a otkad smo online to često nije slučaj. Možda najbolje vrijeme za online predavanje je ujutro da se odmah riješim toga, ali bilo bi idealno da nije prerano. Isti takav termin mi je odgovarao najviše i kad su predavanja bila uživo. Volim riješiti predavanja u prvom dijelu dana, tako da drugi dio dana imam sebe, ili (češće) za učenje, rekla je Lea (24) koja studira medicinu.

Iako je tužna cijela ova situacija, ima nešto posebno tužno u završavanju fakulteta u ovakvim uvjetima.

Sve, samo da bude uživo

– S obzirom na to da sam peta godina, ovaj semestar u principu imam samo diplomski rad. Ipak, upisala sam jedan dodatni predmet i njega imam online. To se svodi na samo dva sata online predavanja tjedno tako da ne prolazim kroz padanja koncentracije, uspješno pratim ta dva sata predavanja. Generalno sva predavanja, i online i uživo, preferiram u jutarnjim terminima jer sam jutarnji tip i koncentracija mi je tada na vrhuncu. Svakako mi fale predavanja uživo i iako je vjerojatno jednostavnije što ne moram fizički odlaziti na faks zbog 2 sata predavanja, rado bih zamijenila tu prednost za iskustvo predavanja uživo, priznala je Sara (23) s FER-a.

I dok je nekima tako kraj ovakav kakav je, za neke je to tek početak. I dok je studentima koji su doživjeli normalna predavanja teško zato što se moraju naviknuti na neke novosti, brucošima je teško zato što su…brucoši, je li. Kako nisu nikad ni doživjeli u potpunosti predavanja uživo, ni ne znaju koliko toga propuštaju.

– Snalazim se s online nastavom. Predavanja su ista kao i uživo kada se radi o teoriji. Doma je atmosfera opuštenija pa mogu predavanje slušati u pidžami. Samo jedan predmet imam s upaljenom kamerom i mikrofonom. Brže mi pada koncentracija jer u stanu uvijek imam nešto drugo za raditi (i čišćenje je ponekad zanimljivije od predavanja). Pred računalom mogu oko sat vremena ostati koncentrirana jer mi ne odgovara ovo robotiziranje. S 20 godina već imam problema s kralježnicom zbog učenja i ovakvog načina života pred računalima. Sve ima prednosti i mane, ne mogu se odlučiti je li bolje cijediti oči pred računalom ili uživo slušati predavanje na kojem se fizički moraš pojaviti, rekla je Lukrecija (20) koja studira biologiju.

Izgleda da će se ljudi sada dijeliti i na dvije nove vrste: fanove online nastave i fanove nastave uživo. No, jedno je sigurno – svi jedva čekaju da pandemija završi.