Kako na medicinski fakultet u Evropi?

U poslednjoj godini školovanja roditelji i budući kandidati imaju dva najvažnija pitanja: izbor profesije i mjesto gdje će je dobiti.


Medicina Slovacka Slovenija

Svijet se brzo mijenja, tržište profesija se brzo transformiše. Jednom kada popularne profesije postanu nepriznate, nestaju i na njihovo mjesto dolaze nove.

Ali ako ste izabrali medicinu, možete biti sigurni da niste pogriješili. Medicina je bila, jeste i ostaće jedna od najtraženijih i najprestižnijih profesija na svijetu. Doktorska diploma je u svakom trenutku garancija zaposlenja, visokog socijalnog statusa i karijernih mogućnosti. U isto vrijeme, doktor medicine biće tražen ne samo u direktnom medicinskom radu, već i na polju menadžmenta i logistike u međunarodnim korporacijama povezanim sa medicinom i farmakologijom.

A ako kandidati i njihovi roditelji izaberu evropske univerzitete, onda pored prestižne diplome dobijaju priliku da pronađu posao ne samo u svojoj zemlji, već i u Evropskoj uniji, gdje postoji velika potražnja za ljekarima, zagarantovane su pristojne zarade i, što je najvažnije, stabilna i sigurna društvena sredina.

Pogledajmo razlike koje se mogu primijetiti upoređivanjem medicinskih fakulteta ovih evropskih zemalja u okviru programa Opšte medicine, u koje upisujemo studente:

  Slovačka Slovenija
Jezik nastave engleski slovenački
Prijemni ispit da (hemija, biologija) Ne (prosjek 5.0)
Sertifikat jezika ne В2-С2 slovenačkog jezika[1]
Trajanje nastave (godine) 6 6
Školarina, godina, € 10500 [2]
Slobodna mjesta 220 < 5
Mogućnost Erasmus studentske razmjene da da
Studentski dom da ne
Mogućnost obavljanja studentskih poslova tokom studiranja da da
Mogućnost obavljanja prakse u domaćoj zemlji (praksa u 6. godini) da[3] ne
Prijateljsko okruženje za strance iz bivše Jugoslavije da da
Registracija boravišne dozvole jednom tokom cijelog perioda studija Na godinu dana, zahtijeva godišnje obnavljanje
Međunarodna akreditacija da da

[1] Univerzitet u Ljubljani B2, Univerzitet u Mariboru C2;

[2] Na osnovu bilateralnih dogovora se školarina ne plaća;

[3] Na zahtkev studenta

Pogledajmo koji su dodatni razlozi na koje još uvijek valja obratiti pažnju prilikom izbora univerziteta.

  1. Priznata diploma. Diploma dobijena na univerzitetu u Slovačkoj ili u Sloveniji je akreditovana i međunarodno priznata u drugim zemljama EU i SAD.
  2. Troškovi obrazovanja. Zanimljivo, prema statistici, cijena obuke je poslednji argument prilikom izbora univerziteta, jer je ulaganje u obrazovanje investicija u budućnost djeteta. Ponuda medicinskih programa na različitim univerzitetima može značajno varirati. Mnogi roditelji više vole da pronađu sredinu, gde će po pristupačnoj ceni biti ispunjeni svi uslovi prema prethodnim kriterijumima, i zagarantovano visokokvalitetno obrazovanje.
  3. Mogućnost boravka. Studentski domovi su svuda, ali često su prepuni domaćih studenata i nedostupni strancima. Naravno, uvijek možete pronaći dom iz privatnih ponuda na tržištu nekretnina, ali to će već biti skuplje. Život u studentskom domu bolji je za brzu integraciju u novu sredinu što će imati pozitivan uticaj na učenje.
  4. Dostupnost prijemnih ispita. Ključ za uspješno polaganje prijemnog je potpuna informacija o sastavu ispita, zahtjevima i nijansama polaganja.

Ako je medicina vaša želja, a studiranje u Evropi je vaš san, 2TM će umjesto vas odraditi upis na izabrane programe. Zajedno sa 2TM možete odabrati fakultet, baviti se birokratskim nijansama, obezbijediti sav materijal za pripremu za prijemne ispite za uspješan upis na odabrani univerzitet.

Sa vašim pitanjima vezanim na studije medicine obratite im se na e-mail education@2tm.si