Zagrebački fakultet objavio meme koji se ismijava online nastavi

Na fotografiji se nalaze radnici kojima, blago rečeno, baš i ne ide s gradnjom zida, a uz to natpis na ruskom koji možemo prevesti u stilu “evo prvih studenata koji su faks završili učeći na daljinu”.


meme 1

Drama na Hrvatskim studijima jutros je postala još malo dramatičnija. Na snažan revolt studenata zbog nastave uživo fakultet je odlučio reagovati “humorističnom” objavom na društvenim mrežama, piše srednja.hr.

‘Fotografija ilustrira jedan primjer učenja na daljinu’

Jutros oko 9 sati na društvenim mrežama Fakulteta hrvatskih studija objavljen je meme. Na fotografiji se nalaze dva radnika kojima, blago rečeno, baš ne ide s gradnjom zida, a  iznad te fotografije je  natpis na ruskom koji slobodno možemo prevesti kao “evo prvih studenata koji su završili studij učeći na daljinu”. Kako bi poruka bila jasnija, Hrvatski studiji naglasili su da “fotografija ilustrira jedan primjer učenja na daljinu”.

Odmah nakon objave uslijedili su brojni oštri komentari studenata pa je vrlo brzo sve obrisano. Podsjetimo, u toku je studentska peticija kojom traže online nastavu nakon što je dekan Pavo Barišić najavio da će institucija i dalje pretežno raditi uživo.

meme

 – Kao službena stranica Fakulteta hrvatskih studija trebali biste razmisliti koliko je ovakva objava primjerena. Niste smiješni, osim možda sami sebi. Situacija je ozbiljna, studenti su zabrinuti za svoje zdravlje i obrazovanje, a ovo je Vaša reakcija?, napisala je jedna studentica.

Bolje je nama da imamo nastavu uživo, sjedimo kraj otvorenih prozora i pokupimo upalu pluća, bar nije korona u svakom slučaju. Ali da lets have fun i kao ustanova pokažimo svoj nemar s lošim memom, komentar je studentice.

Otprilike sat vremena nakon objave sporne fotografije, Hrvatski studiji skroz su obrisali objavu i više je ne možete pronaći na društvenim mrežama. No, na vrijeme smo dobili screenshot sporne objave.

Studenti pokrenuli peticiju

Posljednjih se nekoliko dana, napomenimo, na Fakultetu hrvatskih studija odvija prava drama. Stigle su nove mjere i preporuke struke da se nužno organizira online nastava, no dekan FHS-a Pavo Barišić odlučio je da će se s nastavom i dalje ići pretežno uživo. To je izazvalo snažan revolt studenata koji je jučer rezultirao i pokretanjem peticije.

Studenti peticijom traže da se, u skladu s preporukom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja, nastava na Hrvatskim studijima što prije prebaci online. Peticija je pokrenuta jučer oko podne, a do danas je skupila već 327 potpisa studenata. Studentica koja je željela ostati anonimna rekla je da su studenti na fakultetu već duže vrijeme frustrirani odnosom i komunikacijom uprave prema njima.

Ne odgovaraju na mailove ili u odgovoru samo šalju linkove na ranije postavljene obavijesti i ponavljaju jedne te iste rečenice. Do sada su se pozivali na preporuku HZJZ-a i MZO-a od 31. kolovoza za održavanje nastave uživo, a nakon što je u petak objavljena nadopuna preporuke koja naglašava da je nastavu nužno prvenstveno održavati online, odlučili su da je neće slijediti, kaže anonimna studentica.

Poslali smo upit dekanu

Nakon što je sporna objava postavljena, a zatim i izbrisana s društvenih mreža Fakulteta hrvatskih studija, kontaktirali su dekana Pavu Barišića te ga upitali da nam razjasni cijeli incident. Pitali smo ga da nam razjasni što se implicira natpisom uz fotografiju te znači li to da, na primjer, studenti Medicinskog fakulteta ili Fakulteta organizacije i informatike, čija se nastava održava online, biti loši radnici zbog toga što su imali nastavu na daljinu.

Studente je zanimalo misli li dekan da je takva objava uvredljiva, ne samo za studente i akademsku zajednicu već i za širu javnost, a tražili su i da nam navede razloge zbog kojih je objava obrisana. Osim toga, upitali su dekana misli li da je primjereno objaviti fotografiju s takvim natpisom u trenutku kada imamo rastući broj novozaraženih i umrlih uslijed pandemije koronavirusa.

Na kraju, pitali su ga je li upoznat s peticijom koju je potpisao veliki broj studenata, a kojom se traži prelazak na online nastavu. Konkretno, zanimalo nas je kako će fakultet odgovoriti na te zahtjeve. Studenti odgovor na ovaj upit, kada ga dobiju, planiraju javno objaviti.