Uz ‘mačka’ ili ‘pas’ osobe, jedan od popularniji tabora svakako je onaj čije strane ljudi odabiru na temelju uživanja u jednom od dva planetarno popularna (jutarnja) napitka: čaju ili kafi.

Anketu koju je OnePoll provedeo na uzorku od dvije hiljade odraslih Amerikanaca pokazala je razlike u karakterima osoba koje preferiraju čaj od onih koji preferiraju kafu kao prvi, jutarnji napitak koji ih uvodi u novi dan, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

Čajoljupci nisu povučeni kao što mislite

Možda biste očekivali da su kafoljupci užurbani, glasni i “nabrijani” – u svako doba dana no podaci pokazuju da su upravo ljubitelji čaja češće ekstroverti i noćne ptice željne avanture i uzbuđenja.

Prosječni kafopija dnevno konzumira 3,4 šolje kafe dnevno, dok je čajoljubac malo umjereniji uz 2,7 šolja. No, ako uzmemo u obzir da je šolja čaja uglavnom nadmoćnije mililitraže od one iz koje se ispija kafa, ipak ne treba naprečac donositi sud o onima koji, na kraju dana, popiju više omiljenog napitka.

Više od polovine čajopija (57%) smatra da su “prosječni” spavači, no ako uživate u kafi, imate više šanse biti “tanki” spavač koji se lako budi u slučaju zvučnih podražaja. Možda im ovo olakšava da “uvijek” stižu na vrijeme gdje god trebaju biti, kako uglavnom tvrde.

coffee tea 1616168731

Razlika vidljiva i u serijama koje preferiraju

Razlike između ljubitelja ova dva popularna napitka vidljiva je i u serijama koje preferiraju. Naime, čajoljupci češće uživaju u serijama Živi mrtvaci, Prijatelji i Teorija velikog praska, a kafopije uglavnom gledaju Uvod u anatomiju, U uredu i Seinfelda.

Kafopije su također češće introverti, ljubitelji pasa, single, jutarnji tipovi osoba i, kako kažu “neuredni”.

Čajoljupci su pak češće ekstrovertni, smatraju se noćnim pticama, preferiraju mačke, uredni su, u većem su postotku u vezi, a tvrde i da su “tihi” ujutro.