Jeste li više kafa ili čaj tip osobe? Saznajte šta o vama govori vaš izbor pića

Uz 'mačka' ili 'pas' osobe, jedan od popularniji tabora svakako je onaj čije strane ljudi odabiru na temelju uživanja u jednom od dva planetarno popularna (jutarnja) napitka: čaju ili kafi.


Cup Mug Tea Coffee Cafe Drinking Restaurant Concept
Cup Mug Tea Coffee Cafe Drinking Restaurant Concept

Anketu koju je OnePoll provedeo na uzorku od dvije hiljade odraslih Amerikanaca pokazala je razlike u karakterima osoba koje preferiraju čaj od onih koji preferiraju kafu kao prvi, jutarnji napitak koji ih uvodi u novi dan, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

Čajoljupci nisu povučeni kao što mislite

Možda biste očekivali da su kafoljupci užurbani, glasni i “nabrijani” – u svako doba dana no podaci pokazuju da su upravo ljubitelji čaja češće ekstroverti i noćne ptice željne avanture i uzbuđenja.

Prosječni kafopija dnevno konzumira 3,4 šolje kafe dnevno, dok je čajoljubac malo umjereniji uz 2,7 šolja. No, ako uzmemo u obzir da je šolja čaja uglavnom nadmoćnije mililitraže od one iz koje se ispija kafa, ipak ne treba naprečac donositi sud o onima koji, na kraju dana, popiju više omiljenog napitka.

Više od polovine čajopija (57%) smatra da su “prosječni” spavači, no ako uživate u kafi, imate više šanse biti “tanki” spavač koji se lako budi u slučaju zvučnih podražaja. Možda im ovo olakšava da “uvijek” stižu na vrijeme gdje god trebaju biti, kako uglavnom tvrde.

coffee tea 1616168731

Razlika vidljiva i u serijama koje preferiraju

Razlike između ljubitelja ova dva popularna napitka vidljiva je i u serijama koje preferiraju. Naime, čajoljupci češće uživaju u serijama Živi mrtvaci, Prijatelji i Teorija velikog praska, a kafopije uglavnom gledaju Uvod u anatomiju, U uredu i Seinfelda.

Kafopije su također češće introverti, ljubitelji pasa, single, jutarnji tipovi osoba i, kako kažu “neuredni”.

Čajoljupci su pak češće ekstrovertni, smatraju se noćnim pticama, preferiraju mačke, uredni su, u većem su postotku u vezi, a tvrde i da su “tihi” ujutro.