Da li ste znali? Memorija se stiče treningom

Memorija se stiče treningom! Studije su pokazale da je ono što je do sada bilo poznato kao kratkoročna memorija zapravo dugoročna radna memorija, koja se jednostavnim i zabavnim vježbama može unaprijediti. Zašto ne iskoristiti maksimalne mogućnosti memorije?


memory 1571325010

Svima nam se dogodilo da zaturimo ključeve ili se uspaničimo što ne možemo da pronađemo mobilni telefon, pa se zapitamo šta nije u redu s nama kada smo zaboravili gdje smo spustili neki predmet iako se to desilo samo nekoliko minuta ranije, prenosi pozitivne.info.

Advertisements

Naučnici su utvrdili da je taj problem memorije nešto na čemu se može raditi i što se može unaprijediti. unaprijediti. Veoma je moguće povratiti sjećanje na šaru zavjese ili miris majčinog parfema, i to uz pomoć nekoliko jednostavnih vježbi.

“Škrabajte”

Ukoliko morate dugo da sjedite na sastanku ili predavanju, nevezano za to koliko je važno da slušate govornika, slaba radna memorija pojedinca može se „isključiti“. Kako biste ovo izbjegli, možete crtati dok slušate da bi radna memorija ostala aktivna, odnosno kako biste je spriječili da odluta.

Čitajte

Čitanje je korisna vježba zato što morate uposliti memoriju da biste se sjetili šta je pisalo na prethodnim stranama i poglavljima. Uz to, možete očekivati informaciju koju ćete pročitati ili ne na narednim stranama. Povećajte korist ovakve vježbe tako što ćete stalno izazivati same sebe novim knjigama, piscima i stilovima.

Kuhajte bez čitanja recepta

Advertisements

Pročitajte recept, zatvorite knjigu i pokušajte da napravite jelo bez ponovnog čitanja recepta. Ovakav način kuhanja podstiče vas da upamtite sve sastojke i korake i jedna je od najboljih vježbi za unapređenje radne memorije.

Mirišite ruzmarin

Ruzmarin se pokazao u brojnim istraživanjima kao odličan za unapređenje radne memorije zato što podstiče oslobađanje acetilholina, koji igra ključnu ulogu u održavanju pažnje. Uberite ruzmarin u bašti ili omirišite bočicu ruzmarinovog ulja.

Koristite Fejsbuk

Studije su pokazale da, ukoliko se koristi umjereno, Fejsbuk može poboljšati radnu memoriju čovjeka. Naučnici, naime, vjeruju da moramo aktivirati radnu memoriju, kada čitamo tuđe statuse, da bismo obrisali prethodnu informaciju o nekom korisniku ove društvene mreže koji je na našem spisku prijatelja i zamijenili je novim podatkom.

 

(STUDOMAT.ba)