Iz Njemačke se vratila u rodnu Busovaču: Nigdje nije kao u Bosni

"Trudite se da ostvarite svoje snove, jer i u BIH posla ima za onoga ko hoće da radi i ko hoće da se trudi."


Nikolina Laštro iz Busovače nakon dvije godine života u Njemačkoj vratila se u svoj rodni kraj, svoju Srednju Bosnu, svoju Busovaču. U Njemačkoj je dvije godine radila kao njegovateljica i podijelila je svoja iskustva stečena u ovoj zemlji.

Advertisements

Živjela je u Oberaudorfu, porodičnom gradiću u pokrajini Bayern. Za odlazak u Njemačku se odlučila nakon što je pomislila: svi idu, pa zašto da ne probam i ja. Ovu ideju podržala je željom da upozna novu okolinu i drugačiji način življenja u odnosu na naš.

Advertisements

Nikolina je svoje iskustvo njegovateljice u Bavarskoj ocijenila zanimljivim i izazovnim, s obzirom da je u ovu zemlju došla bez poznavanja njemačkokg jezika. Ipak, društvo ju je jako dobro prihvatilo, kolege su bili puni razumijevanja i spremni pomoći.

Kada je ekipa Centralna.ba Nikolinu pitala o znanju medicinskih radnika sa Balkana u odnosu na Nijemce, ona je odgovorila:

 – Definitivno mogu da kažem da naši medicinari imaju puno više znanja i prakse, i osjećajniji smo u odnosu na njemačke medicinare – što se vidi u radu sa pacijentima.

Plate u Njemačkoj jesu dobre, ističe Laštro, ali su troškovi života skupi.

 – Život u Njemačkoj jeste skup ma kako ga drugi drugačije predstavljali.

Ova činjenica, uz onu da joj je nedostajala porodica, društvo, bosanskohercegovački način života, izrodili su ideju o povratku kući. Ipak, “nigdje nije kao u Bosni”.

– Većinom svi ostanu u šoku kada kažem da sam se vratila jer dvije godine nije malo. Vidjela sam da jednostavno to nije za mene, da se ja ne osjećam dobro i da želim da ovdje u Bosni ostvarim nešto, i da ovdje danas sutra imam svoju obitelj, a ne negdje drugo gdje nisam rođena, mišljenja je Nikolina Laštro, medicinska sestra koja iskustvo rada i znanje stečeno u Njemačkoj primjenjivati za dobrobit pacijenata u Srednjoj Bosni.

Poslala je i poruku mladima u Bosni i Hercegovini.

– Trudite se da ostvarite svoje snove, jer i u BIH posla ima za onoga ko hoće da radi i ko hoće da se trudi. Danas je najlakše spakovati kofere i otići, a bit života je ostati ovdje i boriti se, zaključila je Nikolina Laštro.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!