Istraživanje: Visokoobrazovane osobe sklonije su moždanim udarima

Medicinski stručnjaci tvrde da su osobe koje pate od visokog krvnog pritiska, visokog holesterola i dijabetesa rizična skupina sklona moždanim udarima. Ali, sada se tim faktorima rizika može dodati i visokoškolsko obrazovanje!?


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Medicinski stručnjaci tvrde da su osobe koje pate od visokog krvnog pritiska, visokog holesterola i dijabetesa rizična skupina sklona moždanim udarima. Ali, sada se tim faktorima rizika može dodati i visokoškolsko obrazovanje!?

Naučnici sa Erasmus Univerziteta Rotterdam nadogradili su jednu od prijašnjih studija koja tvrdi da moždani udari mogu rezultirati problemima s pamćenjem (gratkotrajni ili dugotrajni gubici pamćenja), piše magazin TechTimes.

Arfan Ikram, profesor neuroepidemiologije na tom univerzitetu, pokušao je istraživati ova dva fenomena, ali obrnutim redoslijedom – mogu li gubici pamćenja voditi ka moždanim udarima?

U studiji je učestvovalo više od 9.000 ispitanika u dobi od 55 ili više godina, a rezultati su pokazali da su oni ispitanici koji su se požalili na češće gubitke pamćenja skloniji dobiti moždani udar – ukoliko su visokoobrazovani.

Rezultati se odnose jednako i na muškarce i na žene, a iako ne pruža čvrst dokaz povezanosti gubitka pamćenja i moždanog udara, naučnici smatraju da bi visokoobrazovane osobe ovakva pogoršanja u pamćenju trebale smatrati znakom upozorenja.

(TechTimes/MojFaks.com)