Istraživanje pokazalo: Studentima koji premalo spavaju je povećan rizik od lošeg mentalnog zdravlja

Nedostatak sna povezan s mentalnim problemima studenata. Koliko sati vi spavate?


spavanje 1

Nova istraživanja na univerzitetskim kampusima pokazuju da bi premalo sna moglo biti povezano s većim rizikom od lošeg mentalnog zdravlja. Rezultati istraživanja predstavljeni su na godišnjem sastanku udruženja za proučavanje poremećaja sna “Sleep 2019”.

Jako je važno naspavati se, znaju to već i vrapci na grani, a upravo se studenti često znaju požaliti kako su jednostavno nenaspavani – najčešće u vrijeme ispitnih rokova. Međutim, što više noći s nedovoljno sna imate kao student, mogli biste biti u većem problemu.

Pokazuje to istraživanje čiji rezultati su predstavljeni na godišnjem sastanku udruženja za proučavanje poremećaja sna “Sleep 2019″ održanom 11. juna. Rezultati ukazuju na to da je sa svakom noći s nedovoljno sna rizik od mentalnih problema ili poremećaja porastao za otprilike 20 posto, piše N1.

Michael Grandner, autor studije i direktor Klinike za medicinu spavanja Sveučilišta Arizona u Tucsonu, rekao je za Reuters:

 – Ova studija predstavlja jednu od dosad najvećih koja ukazuje na tu vezu i pokazuje da što više noći s nedovoljno sna imate kao student, to je veća vjerojatnost da ćete ispoljiti široki raspon simptoma vezano uz mentalno zdravlje, prenosi navedeni izvor.

“Nedovoljno sna” definirano je kao broj noći u kojima studenti nisu dovoljno spavali da bi se osjećali odmorno, a analizirani su podaci više od 110 hiljada studenata.

Analize su pokazale da je premalo spavanja povezano s porastom mentalnih problema od 19 do 29 posto. Usamljenost je rasla za 19 posto sa svakom noći s nedovoljno sna, depresivno raspoloženje za 21 posto, anksioznost za 25 posto, želja za samoozljeđivanjem povećala se za 25 posto, suicidalne misli za 28 posto i iscrpljenost 29 posto.

Naučnici su proučili podatke gotovo 8500 studenata sportaša kao podskupinu i dobili su slične rezultate.

– Ovo je važno otkriće jer su mentalni problemi česti u toj dobnoj skupini, a nažalost je i nedovoljno sna vrlo često u toj skupini, rekao je dr. Raman Malhotra, profesor neurologije na Medicinskoj školi Sveučilišta Washington u St. Louisu, koji nije bio uključen u istraživanje.

 – Ova studija ukazuje na to da bi pružatelji zdravstvenih usluga i sveučilišta trebali staviti veći naglasak na dobivanje adekvatne količine sna kako bi pomogli poboljšanju sveukupnog fizičkog zdravlja, ali također i mentalnog zdravlja, rekao je Malhotra u emailu poslanom Reutersu.