Istraživanje otkrilo kako se studenti najčešće zaraze koronom

Istraživanje iz Srbije pokazalo gdje se studenti najčešće zaraze koronom.


The doctor injects the vaccine to the girl
Ilustracija: Envato

Studentska poliklinika provela je istraživanje među studentima koji su se javili u ambulantu Studentske poliklinike sa simptomima COVID-a.

Među 500 ispitanih studenata najviše je onih iz Beograda, a gotovo 80 posto njih nije se vakcinisalo, rekla je za RTS doktorica Mila Paunić iz Studentske poliklinike, prenosi Moj Faks.

 – Podaci obuhvataju period od 1. juna do 20. septembra, ali se istraživanje i dalje nastavlja, kaže doktorica Mila Paunić iz Studentske poliklinike.

Sa studentima su prvo razgovarali u COVID-ambulanti, a potom i telefonom, kako bi dobili dodatne informacije o toku bolesti. Istraživanjem je obuhvaćeno blizu 500 studenata koji su se javili ambulanti u Studentskoj poliklinici.

Više djevojaka zaraženo, čak trećina ne zna kako se zarazila

To istraživanje će nam pomoći da dobijemo brojne podatke o tome koliko je studenata koji su se vakcinisali, a zarazili su se, do onih koji nisu vakcinisali. Vakcinisani studenti u 97 posto slučajeva imaju laku ili srednje tešku kliničku sliku, navodi Paunić.

Više je pozitivnih djevojaka nego mladića. Najzanimljivija statistika je svakako ona koja pokazuje da je najviše onih koji ne znaju gdje su se zarazili – skoro trećina. Na partijima se zarazilo više od 18 posto ispitanih, na putovanju nešto više od 16 posto, a u krugu porodice skoro 17,5 posto.

Češće biraju Pfizerovu vakcinu

Prikupljeni podaci ukazuju na to i da je studentska populacija mahom birala “Pfizerovu” vakcinu, skoro 70 posto, a 29 posto anketiranih opredijelilo se za kineski “Sinopharm”.

Češće su obolijevali oni koji su primili “Sinopharm” vakcinu, što je značajno kao podatak i za ostalu populaciju, jer studenti svakako imaju bolji imuni odgovor nego, recimo, stariji od 65 godina.

To pokazuje da bi možda i studentska populacija trebala primiti i treću dozu, posebno oni koji imaju neka pridružena ili hronična oboljenja, kaže Paunić.