Istraživanje: Kako psi pomažu studentima pod stresom

Radio stanica Univerziteta u Nevadi - KUNR, istraživala je problem mentalnih oboljenja među mladima, a s istraživanjem su započeli na fakultetu jer mnogi zaposlenici studentskih savjetovališta primjećuju da je među studentima sve više onih koji boluju od napada tjeskobe ili depresije.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Kako tvrdi Julia Ritchey s ove radio stanice, neki univerziteti, poput Univeziteta u Nevadi, okreću se terapiji uz pomoć životinja kako bi studentima pomogli da se nose s emocionalnim izazovima i svim dobrim i lošim stranama akademskog života.

Biblioteka Univerziteta u Nevadi inače je tiho i mirno mjesto na kojem studenti pripremaju ispite i pišu seminare, ali trenutno njome njuškaju i trčkaraju i psići.

Jedna volonterka udruženja Paws 4 Love (koja se bavi terapijom pomoću pasa) upoznaje studente sa svojom pudlicom koju studenti naprosto obožavaju i maze do besvijesti.

– Odlučila sam svratiti jer sam jutros imala težak ispit pa sam bila mrtva umorna. Provela sam pola sata mazeći pse i sad se osjećam mnogo bolje, kaže studentica Lauren Bilby.

Ovi dlakavi pomoćnici dio su novog programa alternativne terapije koji je pokrenut početkom ovog semestra. Marcia Cooper iz savjetovališta za studente objašnjava:

– Pokušavamo savjetovanja pomaknuti iz kabineta u prostore gdje borave studenti.

Najpopularniji su psi koji provode terapiju, a na kampus dolaze svakog drugog četvrtka.

– Jedna od najpoželjnijih stvari među studentima jest da im omogućimo stalnu prisutnost pasa na kampusu. Nekoliko univerziteta već je provelo istraživanja u kojima su zaključili da interakcija s psima umanjuje osjećaj tjeskobe, usamljenosti i općenito pomaže popraviti raspoloženje, kaže Cooper.

Leslie Stewart, vanredna profesorica na državnom Univerzitetu Idaho, provela je slično istraživanje prošle godine, a rezultati su objevljeni u časopisu Journal of Creativity of Mental Health. 55 studenata koji su učestvovali u terapijskom programu sa životinjama otkrilo je da su se osjećaji tjeskobe i usamljenosti snizili za čak 60%.

– Veza čovjeka sa životinjama djeluje terapeutski već hiljadama godina. Mislim da povezanost i pozitivni utjecaji druženja sa životinjama mogu doprinijeti i nama i njima. Nije to ništa novo nego to nanovo otkrivamo, kaže Stewart.

Ovakav oblik terapije je sve popularniji u svijetu, ali treba imati na umu da još uvijek ne znamo dovoljno o utjecaju ovakvih programa na životinje. Potrebno je stoga uvijek provjeriti provode li terapiju stručnjaci i životinje koje su obučene za to, kako bismo izbjegli situacije eksploatiranja i mučenja životinja, zaključuje se na kraju istraživanja.

(KUNR/MojFaks)