Istraživanje: Dobri matematičari prolaze bolje u životu

Vrhunski matematičari postižu dobre rezultate u životu - imaju dobre karijere i osjećaj ličnog zadovoljstva, tvrde američki naučnici.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Vrhunski matematičari postižu dobre rezultate u životu – imaju dobre karijere i osjećaj ličnog zadovoljstva, tvrde američki naučnici.

Studija, koja je nastavila istraživanja iz sedamdesetih godina prošlog vijeka u SAD, obuhvatila je uzorak od 1.037 mladića i 613 djevojaka i pratila ih od 13. godine života, prenosi N1.

Svi oni pokazali su izuzetan talenat za matematiku te  sposobnosti matematičkog razmišljanja i  plasirali se među jedan odsto najboljih na tzv. SAT testovima.

Ti testovi se u SAD i nekim drugim zemljama koriste kao svojevrsni prijemni ispiti za koledže.

Naučnici Vanderbilt Univerziteta objavili su studiju koja pokazuje da su danas, četrdeset godina kasnije,  ovi matematički “vunderkindi” zauzeli visoke pozicije u društvu, a statistike pokazuju da su uspjeli iznad svih očekivanja.

Iz dvije grupe matematičkih genijalaca 4,1 posto dobilo je mjesto stalnog profesora na najpoznatijim istraživačkim univerzitetima, a 2,3 posto učesnika studije postali su direktori poznatih ili najbogatijih kompanija.

Takođe, 2,4 posto učesnika danas su advokati velikih kompaanija ili organizacija.

Pripadnici ove matematičke elite objavili su 85 knjiga i 7.572 uticajna naučna rada, registrovali 681 patent i prikupili 358 miliona dolara u grantovima.

U američkoj populaciji manje od dva posto ljudi stiže do doktorata, a u navedenoj grupi 30 posto je diplomiralo,  35 posto magistriralo, a gotovo 40 posto doktoriralo.

Jedine razlike među njima su visina primanja – većina muškaraca iz posmatrane grupe ima znatno veće plate od svojih supruga, dok žene iz iste studije zarađuju pođednako ili malo manje od svojih supruga.

Ta razlika može se objasniti činjenicom da su muškarci u većem postotku završili kao menadžeri u kompanijama te kao stručnjaci u nauci, tehnologiji, matematici i informatici, dok su žene zastupljenije u opštem poslovanju, obrazovanju i zdravstvu.

Prosječni godišnji prihodi stalno zaposlenih muških aktera studije kreću se oko 145.000 dolara godišnje, a žena oko 100.000 dolara.

(N1)