Istraživanje: Čak 80 posto studenata brine zbog poskupljenja struje

Poskupljenje energenata i životnih troškova razlog je za sve širu zabrinutost studenata, a čak 80 posto njih brine zbog sve skupljih troškova života.


Foto: Envato
Foto: Envato

Vlade europskih zemalja mahom predstavljaju ili već nekoliko mjeseci implementiraju mjere kojima pokušavaju ublažiti inflaciju potaknutu pandemijom, ali i poskupljenje energenata dodatno naglašeno trzavicama između Ukrajine i Rusije i aktualnom geopolitičkom situacijom.

Podsjetimo, u Njemačkoj Vlada osigurava studentima određene socio-ekonomske kategorije “džeparac” kako bi lakše platili račun za grijanje, a zabrinutost oko rasta cijene energenata muči i britanske studente.

Moraju štediti na kupovini, prehrani i druženju

Naime, organizacija Save The Student provela je istraživanje o studentskom smještaju na nacionalnoj razini kojime su došli do podatka da su, uprkos vladinim paketima potpore koji i u ovoj zemlji trebaju olakšati građanima svakodnevni život, mnogi studenti u svome smještaju i dalje se bore s ovim sve prisutnijim problemom, piše The Tab.

Paket potpore u Ujedinjenome Kraljevstvu nudi popust na račune za struju i grijanje u iznosu od 200 funti za 28 milijuna kućanstava. Međutim, studenti su ovom mjerom ponovo “prekočeni”. 58 posto studenata suočava se sa sve višim računima energenata uslijed ove krize, a očekuje se da će zbog toga morati štediti na potrošačkoj korpi, prehrani i druženju.

Zaboravljeni sektor društva

Posljedično, 62 posto studenata tvrdi da im zbog ovih poskupljenja pati mentalno zdravlje.

 – Trošak smještaja već je ogromno opterećenje za finansije svakog studenta, a kao što vidimo iz posljednjeg istraživanja, ta će se situacija samo dodatno pogoršati. Pozivam odgovorne da predstave mjere koje planiraju ponuditi, kako se čini, zaboravljenom sektoru našeg društva, izjavio je Jake Butler, predstavnik organizacije Save the Student.

Iz Ministarstva obrazovanja ipak stiže ohrabrujući odgovor.

 – Nijedan student ne mora brinuti zbog financijske situacije dok se god fokusira na svoj studij. Zatražili smo da Ured za studente zaštiti 256 miliona funti potpore najugroženijim studentima i onima koji trebaju dodatnu pomoć. Ovo je dodatak vlastitim fondovima svakog univerziteta i finansiranja vrijednog 85 miliona funti koje je osigurano za univerzitete širom zemlje tokom prošle akademske godine, izjavio je glasnogovornik ministarstva obrazovanja.