Adna smatra da osobe oboljele od diabetesa mogu sve u životu, a ona svojim primjerom danas to i dokazuje.

U emisiji Hayat TV-a “Dobar dan Bosno i Hercegovino” gostovala je Ajla Bešlija, 22-godišnja sportistkinja i studentica na master studiju Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja.

Adna boluje od šećerne bolesti tip 1 (diabetes mellitus tip 2).

Svoj diabetes tipa 1 prihvatila je, ali joj nije dozvolila da upravlja njenim životom. Svoj život uzela je u svoje ruke, danas je trenerica odbojke i instruktorica skijanja i plivanja. Smatra da osobe oboljele od diabetesa mogu, ako hoće, sve u životu, a ona svojim primjerom danas to i dokazuje.

 – Diabetes sam otkrila 2011.godine, svega par dana nakon mog 13. rođendana. Tada nisam ni znala šta je to diabetes, mislila sam da je to neka bolest koja će trajati par dana i proći. Međutim vremenom sam shvatila da je to moj životni saputnik koji će me pratiti cijeli život. Vremenom sam prihvatila tu bolest, započinje Adna svoju priču.

Adna ima poruku za sve one koji boluju od ove bolesti:

 – Diabetes ne treba da bude prepreka za bilo šta: posao, školu, fakulte i da nikada ne trebaju da se stide toga, da se zatvaraju u sebe, da ih bude stid da na javnom mjestu daju inzulin ili izmjere šećer. To je sastavni dio života kojeg se ne treba stidjeti i plašiti. 

Kako je trajao proces prihvatanja i navikavanja na ovu bolest te kako se odlučila da upiše Fakultet za tjelesni odgoj i sport, pogledajte u video prilogu: