Island se pridružio zemljama koje probavaju uvođenje radne sedmice koja traje četiri dana

Nedavno je na Islandu završeno istraživanje, koje je pokazalo efekte primjene četvorodnevne radne sedmice bez smanjenja plata. Opsežna ispitivanja pokazuju da je smanjena radna sedmica sa tipičnih 40 radnih sati na 35 ili 36 sati sedmično, a rezultati su bili veoma uspješni i ohrabrujući.


young successful woman casual clothes hold round alarm clock sit work white desk with contemporary pc laptop

Istraživanje su vodili “Autonomy – think tank” sa sjedištem u Velikoj Britaniji i islandsko Udruženje za održivost i demokratiju (ALDA). Istraživanje je obuhvatilo 2500 radnika, što čini više od 1% cjelokupne radne snage Islanda. Oni koji su učestvovali u istraživanju, bili su zaposleni u raznim oblastima i radnim okruženjima – bolnicama, vrtićima, kancelarijama, institucijama, trgovinama i uključivali su one koji rade tipično radno vrijeme od 9 do 17 sati.

Advertisements

Tokom ispitivanja, istraživači su prikupljali podatke o raznim faktorima, uključujući radnu efikasnost, balans između poslovnog i privatnog života i opšte dobro. U svojoj analizi podataka, otkrili su da su uprkos kraćoj radnoj sedmici od 4 radan dana, zaposleni zadržali ili čak povećali produktivnost i efikasnost na poslu. Pored toga, radnici su govorili o velikim prednostima – poboljšanom balansu između posla i privatnog života; manje stresa; više energije za druge životne aktivnosti, kućanske poslove, djecu i hobije; kao i više vremena za sebe i da ga provedu kvalitetno sa svojim porodicama, prenosi ultra.ba.

Advertisements

Ovi pozitivni ishodi bili su posebno značajni u okviru jednoroditeljskih domaćinstava. – Islandsko kraće radno sedmično vrijeme, govori nam da je ne samo da je moguće raditi manje u moderno doba, već da su i progresivne promjene moguće, kaže istraživač ALDA-e Gudmundur D. Haraldsson.

Nakon uspjeha ovih rezltata istraživanja, četverodnevna radna sedmica provodi se još šire na Islandu, jer je do sada već 86% radne snage u zemlji, prihvatilo kraću radnu sedmicu. Iako Island nije prva zemlja na svijetu, koja se zalaže za kraću radnu sedmicu, njegov uspjeh ohrabrujući je korak naprijed i dao je smjernice drugim zemljama, kako bi se ova vrsta promjena mogla provesti u drugim zemljama širom svijeta.