Iskustva iz studentskih smještaja: U sobi sam ugledala miša

Mnogi studenti za vrijeme studija napuštaju svoj rodni grad. Jedno od prvih pitanja koje se postavlja pri dolasku u grad u kojem će provesti svoj studentski život je – gdje pronaći smještaj?


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Cijene studenskih smještaja su uglavnom niže, ali i uslovi su također veoma često izuzetno loši. Oni studenti koji su “dubljeg džepa” ili koji smještaj traže zajedno sa kolegicama i kolegama odlučuju se za unajmljivanje stanova i dijeljenje troškova, dok ostalima preostaju studentski domovi.

Advertisements

– Kada sam tek došao da studiram, našao sam stan sa pristojnom cijenom. Mjesec dana sam se tu izdržao. Međutim, zvučna izolacija je bila izuzetno loša, zbog čega nisam mogao učiti i ubrzo sam se odselio, kazao je Ibrahim.

noise 1505405872

– Izuzetno teško je naći smještaj koji će ti u potpunosti odgovarati. Sjećam se da sam živjela u prizemlju kuće ispred koje su redovno bili psi lutalice, što je otežavalo situaciju pogotovo kada je vrijeme bilo loše, te sam se smještaj promijenila, kaže Anita.

Advertisements

– Ne želim se ni sjećati tog smještaja. Na prvi pogled sve je bilo super, cijena, lokacija i gazde. Nakon nekog vremena vidjela sam da mi svaka vrećica ima rupicu. Nisam ni posumnjala na miša dok ga nisam vidjela na sredini sobe. I dan danas se naježim kad se toga sjetim, kaže Adna.

mouse 1505405962

– U smještaju sam se zadržala desetak dana. Dobila sam gornji sprat kuće koji sam dijelila sa još tri studentice. Pored toga što kupatilo nikad nije bilo slobodno i što sam uvijek kasnila, moja hrana je nestajala sa police sa mojim imenom. Iskreno, ne želim se ni sjećati, kazala je Marijana.

(Amra Salihćehajić / STUDOMAT.ba)