Studenti, da li je vama vikend najdraži dio sedmice?

Rijetko koji student razmišlja o tome kako zbog manjka sna može postati čangrizav, izgubiti volju za druženjem i nanizati loše ocjene.

Znamo da je teško manevrirati između studentskog i društvenog života i još se i naspavati. Pogotovo ako živiš u malom studentskom stanu s cimerima ili u studentskom domu.

Jedan student se požalio na nedostatak sna u toku studija.

 – Student sam i živim samo za vikende kako bih se naspavao. Jedne subote nam na faksu stavili kolokvij u 9 ujutro. Probudio sam se 30 propuštenih poziva na mobitelu, skype-u i whatsappu tako što mi je frend udaljen 5km na molbu moje cure taxijem došao na vrata i probudio me zvonom na vratima. Stigao sam na kolokvij i prošao ga. Hvala curi koja me zvala i frendu koji je došao po mene.

Studen sam i zivim samo za vikende

Foto: Ispovesti.com

Ipak, mi vjerujemo kako si uz malo dobre volje možeš osigurati dobar san. U nastavku saznaj kako se naspavati – ako si student.

Otvoreno porazgovaraj s cimerom

Foto: Envato

Foto: Envato

Već su 3 sata ujutro. Pokušavaš spavati, ali tvoj cimer gleda “Igre prijestolja” i jedino što čuješ je zvuk mačeva. Ili hrče kao da neko mačka vuče za rep.

Što ćeš napraviti?

Jedno od rješenja bi bilo ništa. Možda te previše strah od stvaranja neugodnih situacija ili se ne želiš svađati zbog nebitnih razloga. No, kako će vrijeme prolaziti, postat ćeš čangrizav i kratak sa živcima.

U čemu je problem? U cimerskom suživotu, šutnja se smatra kao odobrenje. Ako ti smeta što cimer radi ili se osjećaš nelagodno zbog njegovog ponašanja, moraš mu to i reći.

Sve je u kompromisu. On će lako staviti slušalice na uši kad gleda seriju ili će izbjegavati dovoditi društvo poslije 23 sata ako učiš. A ako je u pitanju hrkanje, cimeru vjerovatno neće smetati ako ga tu i tamo probudiš kao bi se okrenuo na bok.

Odrijemaj kad god možeš

Foto: Envato

Foto: Envato

Ako se niti uz najbolju volju nikako ne uspijevaš naspavati, iskoristi popodne kako bi uhvatio malo sna.

Umjesto da s društvom odeš na još jednu kafu uputi se u sobu i odrijemaj sat vremena. No nemoj predugo drijemati jer bi se mogao osjećati još umornije nego prije. Sat vremena ili manje je čisto dovoljno da dobiješ prijeko potreban nalet energije.

Nemoj pretjerivati s obvezama

Foto: Envato

Foto: Envato

Došao si na fakultet i sve ti se čini zanimljivo. Odlučiš aktivno sudjelovati u studentskom vijeću, upišeš se na nogomet, pohađaš dodatne časove engleskog jezika…

Na kraju dolaziš u sobu oko 10 sati navečer, jedva dopuzaš do kreveta i budiš se već u 6 ujutro. Uf… Pitaš se gdje ti je bila pamet i jesi li ipak možda malo pretjerao?

Napravi popis svojih interesa i želja te provjeri vrijeme kada se odvijaju. Ako vidiš da nećeš imati niti pet minuta slobodnog vremena, izbaci nešto van.

Radije pod želje upiši spavanje i odmor (koji bi trebali biti prilično visoko na listi) i zavuci se u krevet.