IPI Akademija Tuzla: Održano stručno predavanje na temu “Informacijske tehnologije i profesionalna etika”

Na Visokoj školi "Internacionalna poslovno-informaciona akademija“ Tuzla u utorak, 05.05.2015. godine, održano je predavanje doc.dr. Harisa Hamidovića pod nazivom „Informacijske tehnologije i profesionalana etika - Mjesto i uloga profesionalnih udruženja“.


IPI akademija zgrada cover

Studentima IPI Akademije Tuzla je predstavljena ISACA (Information Systems Audit and Control Association) međunarodno udruženje stručnjaka za reviziju i kontrolu informacijskih sistema.

Godine 1969. ISACA je osnovana od strane male skupine vizionara revizora elektronske obrade podataka kao EDP Auditors Association. Naziv organizacije je promijenjen u Information Systems Audit and Control Association 1994. godine, a skraćen u ISACA 2006. godine. Danas s više od 115.000 članova u 180 zemalja, ISACA je vodeći svjetski pružatelj znanja, certifikata, zagovaranja i obrazovanja o informacijskim sistemima na područjima sigurnosti i osiguranja, korporativnog upravljanja, upravljanja informacijskom tehnologijom (IT), IT rizicima te usklađenošću s propisima i standardima vezanima uz IT.

ISACA također unaprjeđuje i potvrđuje IT vještine i znanja kroz globalno prihvaćene certifikate Certified Information Systems Auditor (CISA), Certified Information Security Manager (CISM), Certified in the Governance of Enterprise IT (CGEIT) i Certified in Risk and Information Systems Control (CRISC). Od prošle godine ISACA nudi i poseban Cybersecurity Fundamentals Certificate – certifikacijski program iz osnova cyber sigurnosti.

Predavanje je ujedno bila i prilika da se javnosti predstavi ISACA Kodeks profesionalne etike – prijevod na bosanski jezik, koji je od prošle sedmice dostupan i na službenoj web stranici ISACA asocijacije – www.isaca.org. Na izradi i objavi istog je radio tim predvođen doc.dr. Harisom Hamidovićem, ISACA akademskim zagovornikom u BiH i Arijana Mulabećirović, profesorica engleskog jezika iz Tuzle. ISACA je propisala Kodeks profesionalne etike kao vodič za profesionalno i lično ponašanja članova udruženja i / ili nositelja certifikata.

Mr. Damir Bećirović, direktor IPI akademije Tuzla ovom prilikom je istakao da će IPI Akademija Tuzla kontinuirano raditi na promociji smijernica ISACA, IEEE i drugih kodeksa profesionalne etike, s obzirom da tehnička znanja i vještine ne čine IT praktičara profesionalcem. Pravi profesionalci se moraju pridržavati etičkih standarda i biti spremni primijeniti svoja znanja i vještine u interesu drugih.

(STUDOMAT.ba)