Inteligencija i brzina pamćenja mogu se poboljšati ovim hobijima

Iako se ranije snažno vjerovalo u to da se inteligencija ne može razvijati, kao i da intelektualni kapaciteti pojedinca cijeli život ostaju isti, brojni naučnici su, nakon mnogo godina provedenih u istraživanjima, ipak uspjeli da utvrde upravo suprotno. Naime, inteligencija, a sa njom i brzina pamćenja, mogu se poboljšati na mnoštvo različitih načina.


sport girl in a city

Na njen razvoj utiču mnogobrojni faktori: sredina u kojoj pojedinac provodi svoje vrijeme, obrazovanje koje stekne, kao i posao koji odluči da radi. Sama po sebi, inteligencija znači malo, ukoliko se na njenom pospješivanju intenzivno ne radi. Pronalazak pravog hobija za sebe pomoći će da se iz cijelog procesa izvuče maksimum i da se intelektualni kapaciteti znatno ojačaju.

Broj takvih hobija je zaista veliki, a mi smo za vas izdvojili nekoliko onih koji će sigurno najsnažnije uticati na pospješivanje vaše inteligencije.

Bavljenje likovnom ili muzičkom umjetnošću

Bilo da se radi o slikarstvu ili o muzici, svi oblici umjetnosti jednako utiču na pozitivnu stimulaciju ljudskog mozga, kao i na generalno poboljšanje psihičkog stanja pojedinca, piše studentbl.com

Naučno je dokazano da i jedno i drugo bitno uvećavaju kapacitet memorije i pomažu kod održavanja koncentracije i strpljivosti, jer je za kreiranje umjetničkog djela neophodno održati fokus na proces. Stoga, ukoliko još niste, a želite da naučite da crtate ili svirate neki muzički instrument – možda je baš sada pravo vrijeme da počnete!

art lesson at art studio

U zdravom tijelu, zdrav duh

Da li ste primjetili koliko je vremena potrebno da se skoncentrišete kada pokušavate da izvedete neku vježbu? To znači da vam je potrebna jaka volja, mentalna snaga i koncentracija. Ovakva vrsta “napora” utiče na poboljšanje mentalnog stanja i razvoj intelektualnih kapaciteta.

Ne kaže se tek onako “u zdravom tijelu, zdrav duh”. Bavljenje sportom može spriječiti mnoge bolesti, stoga, sportske aktivnosti su jedan od najboljih načina da se oslobodite nagomilanog stresa, a dugotrajno sjedenje će da proizvede kontraefekat.

sport woman running on stairs

Čitajte u svakom slobodnom trenutku

Naučno je dokazano da čitanje predstavlja jednu od najzdravijih aktivnosti. Osobe koje svoje čitanje ne ograničavaju na samo jedan žanr su znatno inteligentnije od onih koje ne čitaju sve.

Ukoliko redovno čitate, osjećaćete znatno manju količinu stresa nego inače. Naučićete kako da brže razmišljate, a vaše razmišljanje će biti mnogo više kritičko. Ovo vam može pomoći kod lakšeg obavljanja svakodnevnih (a naročito poslovnih) aktivnosti.

Upravo iz navedenih razloga, čitanje u svakom slobodnom trenutku može biti i te kako od presudnog značaja za pospješivanje inteligencije.

young woman reading a book

Naučite neki drugi jezik

Učenje stranih jezika može biti i te kako zahtjevno, ali je njegov doprinos poboljšanju memorije nevjerovatan. Kada mozak prepoznaje više jezika, on mnogo lakše obavlja mentalno složenije zadatke, i to čini u znatno kraćem roku.

Razmišljanje na drugom jeziku pomaže lakšem povezivanju stvari i omogućava bolje usmjeravanje pažnje na proces, umjesto samo na krajnji rezultat.

Poboljšajte kapacitet mozga igranjem igrica

Igrajte igrice. Zagonetke, društvene igre, ukrštene riječi, sudoku… samo su neke od aktivnosti koje vam mogu pomoći da poboljšate svoje intelektualne sposobnosti.

Zahvaljujući njima, počećete da sagledavate stvari iz različitih perspektiva, i povezaćete uzroke i posljedice određenih zbivanja i ponašanja. Vaša razmišljanja više neće biti jednosmjerna i biće vam lakše da savladate brojne psihološke prepreke.

smiling young couple playing games with gamepads at home

Pokušajte da počnete sa meditiranjem

Ukoliko želite da poboljšate koncentraciju i pamćenje, možda je baš meditacija pravo rješenje za vas. Nakon dužeg praktikovanja meditacije, osjetićete više pozitivne energije. Težnja za bespotrebnom kritikom će postepeno nestati, a vi ćete se osjećati znatno bolje.

Pored toga, ona vas uči i strpljivosti. Meditacija nije nimalo lak zadatak – treba u potpunosti da se isključite iz spoljnog svijeta i posvetite svojoj unutrašnjosti.

Zato je kod nje najbitnija redovnost. Sasvim je dovoljno da svakodnevno izdvojite malo vremena. Za osećaj veće opuštenosti, uvijek možete dodati mirisne svijeće i laganu muziku koja će doprinijeti potpunom užitku.

Ukoliko želite da poboljšate memoriju i inteligenciju, izaberite jedan od hobija i fokusirajte se ne njega, posvetite mu se i rezultati će vrlo brzo biti vidljivi.