Intelektualci u BiH se vakcinišu, a nezaposleni i studenti ne žele

Istraživanje je pokazalo da je mnogo veći broj vakcinisanih među intelektualcima u odnosu na studente i nezaposlene osobe.


Foto: Envato
Foto: Envato

U Federaciji BiH do sada je vakcinisano 271.835 osoba jednom dozom, a drugu dozu primilo je 154.211 osoba. Ukoliko gledamo kantone, najviše je vakcinisanih u Kantonu Sarajevo gdje je prvu dozu primilo 77.516 osoba, a drugu 42.138 osoba.

Najmanje je vakcinisano u Posavskoj županiji gdje je vakcinu primilo 7.380 osoba. Ovi brojevi ne obuhvataju osobe koje su vakcinisane izvan granica Bosne i Hercegovine jer ti podaci još uvijek nisu poznati. Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH rečeno je da je poslan dopis MVP i MCP BiH, ali da još uvijek nema povratne informacije koliko osoba iz FBiH je vakcinu primilo u Hrvatskoj i Srbiji, prenosi Radiovitez.ba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Također, agencija Ipsos je u julu 2021. godine provela istraživanje o incidenci zaraženih virusom COVID-19 kao i incidenci vakcinisanih građana Bosne i Hercegovine. Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku građana BIH starosti 18 i više godina koristeći metodu terenske ankete licem-u-lice. Ukupna veličina uzorka je 1.005 ispitanika. Istraživanje je pokazalo da je ukupno 13% građana BiH (18+) bolovalo od virusa COVID-19.

Nešto veći udio zaraženih je u regijama Kanton Sarajevo i istok entiteta Republika Srpska. Za 6% građana virus je uzrokovao smrt bliske osobe. Skoro jedna petina građana BiH je vakcinisana protiv koronavirusa, barem jednom dozom vakcine protiv koronavirusa. Značajan broj građana iznad 60 godina starosti je vakcinisan, dok je taj broj značajno manji kod osoba 18 do 39 godina starosti.

Istraživanje je pokazalo i razlike među vakcinisanim prema zanimanju i regijama. Veći udio vakcinisanih je kod stručnjaka i intelektualaca (profesori, inženjeri, liječnici u državnim ustanovama), dok je taj broj značajno manji kod studenata, učenika i osoba koje su nezaposlene.

Skoro četvrtina građana na sjeveru RS-a je vakcinisana, a broj vakcinisanih građana je značajno manji u Hercegovačko-neretvanskom  i Srednjobosanskom kantonu. 30% građana koji su vakcinisani su primili prvu dozu Pfizera, a 27% je za prvu dozu primilo AstraZenecu za zaštitu od koronavirusa. Trećina građana koji su se vakcinisali protiv COVID-19 nisu primili drugu dozu.