Kupovina ispita: Svaki drugi student u BiH smatra da na fakultetima ima korupcije

Pogledajte šta kažu studenti iz BiH - na kojim fakultetima je korupcija najviše izražena?


Centra za razvoj omladinskog aktivizma / Foto: FENA
Centra za razvoj omladinskog aktivizma / Foto: FENA

Skoro svaki drugi student u Bosni i Hercegovini ili 47 posto njih vjeruje da je korupcija prisutna na fakultetima, ali da su to izolovani slučajevi u kojima učestvuje relativno mali broj ljudi, a oko 80 posto nije prijavilo slučaj korupcije, jer su smatrali da neće biti preduzete adekvatne aktivnosti koje bi vodile krajnjem razrješenju slučaja, kazala je Feni predstavnica Centra za razvoj omladinskog aktivizma (CROA) Alma Fejzić.

Istakla je da su to rezultati istraživanja koje je provedeno tokom juna i jula na uzorku od 600 studenata, po 300 s univerziteta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Samo dva posto studenata prijavljuje korupciju koju uoči ili doživi, kazala je.

Fejzić je naglasila da je percepcija ispitanih studenata da je korupcija na Univerzitetu u Sarajevu najprisutnija na Farmaceutskom, Medicinskom i Pravnom fakultetu, dok ispitanici iz Istočnog Sarajeva smatraju da su to Filozofski i Ekonomski fakultet.

Dodala je da istraživanje pokazuje da, osim dva posto studenata koji su spremni prijaviti korupciju, ostali to ne rade zbog straha od odmazde (oko 60 posto), jer misle da ništa neće biti poduzeto ( oko 54 posto) i jer vjeruju da na kraju neće doći do sankcionisanja odgovorne osobe (41 posto).

– Istraživači ističu da 35 posto ispitanika kaže ne zna na koji način i kome da prijavi korupciju, 25 posto smatra da to nije uobičajeno, a 19 posto ispitanika nisu znali ili željeli odgovoriti na to pitanje. Razlog za takav odnos prema korupciji je možda i to što za koruptivne radnje najčešće saznaju iz druge ruke, ali je optimistično da je većina ispitanika spremna biti dio aktivne borbe protiv korupcije, kazala je Fejzić.

Naglasila je da će CROA do kraja 2021. godine, s ciljem podizanja svijesti mladih o prisutnosti i štetnosti korupcije, organizovati razgovore studenata s poznatim ličnostima koji se zalažu za nultu toleranciju korupcije u visokom obrazovanju, objaviti priče studenata koji su doživjeli korupciju i provesti druge slične akcije, te kreirati mehanizme i smjernice za borbu protiv korupcije na fakultetima u cijeloj BiH.