Instagram upozorava na novu prevaru, širi se porukom

Koristite li Instagram budite oprezni s bilo kakvim neobičnim direktnim porukama koje vam stižu putem te popularne društvene mreže.


instagram 1617549201

Instagram je upozorio svoje korisnike na novu prevaru koja kruži tom društvenom mrežom i pomoću koje se prevaranti žele dokopati detalja za ulazak u profile korisnika. Riječ je o direktnoj poruci koju korisnici dobivaju i u kojoj se lažno pokušava korisnika upozoriti da je prekršio autorska (copyright) prava te ga se preusmjerava na link preko kojeg se treba povratno javiti “podršci”. No klikom na taj link korisnik zapravo šalje podatke o svojem korisničkom računu, uključujući i lozinku za ulazak u njega, prenosi dnevnik.hr.

Iz Instagrama upozoravaju da nikad direktno ne kontaktiraju s korisnicima o kršenju autorskih prava te savjetuju korisnicima da ne odgovaraju na te poruke i ne otvaraju linkove u njima. Instagram je svoje korisnike na tu prevaru upozorio na Twitteru te uputio na dva koraka pomoću kojih možete provjeriti možete provjeriti je li poruka doista i stigla od Instagrama te omogući dvofaktorsku autentifikaciju.

Možete provjeriti postavke svojeg korisničkog računa da biste potvrdili jesmo li kontaktirali s vama. Niste ništa pronašli? Onda poruka nije od nas, upozorili su iz Instagrama.

instagram 1617549293

Ako ikad dobijete i e-mail koji je navodno od samog Instagrama, postoji lagan način kako to provjeriti ulaskom u postavke, zatim u sigurnost te nakon toga odaberete opciju e-mail od Instagrama, što će vam prikazati je li vam Instagram slao bilo kakve e-mailove u posljednjih 14 dana. Ako ništa ne pronađete, e-mail koji ste dobili je prevara. Da biste omogućili dvostepensku autentifikaciju te tako povećali sigurnost svog korisničkog računa, uđite u postavke, zatim sigurnost te tamo odaberite opciju dvostepenske autentifikacije. Bit će vam ponuđeno korištenje aplikacije za autentifikaciju ili ćete dobiti tekstualnu poruku svaki sljedeći put kad se prijavite u profil, prenosi izvor pisanje Daily