Imate problema s koncentracijom? Možda ste samo inteligentniji od drugih

Osobe kojima je lako odvratiti pažnju na poslu možda su intelektualno superiornije od svojih kolega.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Inteligentni radnici mogu imati teškoća pri koncentraciji zbog velikog broja ideja koje bujaju u njihovim nadarenim glavama.

Boštjan Ljubič, potpredsjednik kompanije Steelcase, koja donosi rješenja za unaprjeđenje rada, poziva se na analizu otkrića koje su objavili neuro-naučnici.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Poslodavci uvijek teže zaposliti najsjajnije ljude, međutim, nositi se s višestrukim zadacima i odvlačenjem pažnje u kancelariji jednako je teško pametnima kao i svima drugima, a možda im je čak i teže.

Najpametnijim pojedincima možda je teže odlučiti kojim idejama dati prednost ako su ometani u poslu što u njih izaziva osjećaj “neadekvatnosti i općenito nesposobnosti da se nose s teretom posla”, kaže psihijatar dr. Ned Hallowell, a prenosi The Telegraph.

U konačnici, najpametnijima se događa da ne uspijevaju ispuniti vlastiti potencijal kao ni očekivanja poslodavca, dodaje dr. Hallowell.

Gotovo polovica od 10.000 zaposlenika obuhvaćenih istraživanjem u 17 zemalja, muku je mučila održati koncentraciju u kancelariji, pokazuje studija Steelcasea.

Dodatni pritisak na zaposlenike danas je ubrzani pristup tehnologiji. Istraživanje GlobalWebIndex na koje se poziva Steelcase, pokazuje da je prosječno vrijeme provedeno u korištenju mobitela naraslo 200 posto od 2012. godine.

Prosječni korisnik smartphonea u Velikoj Britaniji čak 221 put na dan provjerava poruke, pozive i drugo na svome uređaju. Prosječni zaposlenik u kancelariji provjerava svoju elektronsku poštu 30 puta na sat.

Univerzitet California navodi da je prosječni zaposlenik u kancelariji svake tri minuta prekidan u radu ili mu nešto odvlači pažnju.

– Način na koji radimo mijenja se brže nego ikada i mozak je izložen stresu i distrakcijama koje mogu voditi opterećenju, a statistički podaci pokazuju da se distrakcije na poslu povećavaju, zaključuje Ljubič.

(Express.hr)