Intervju s Alešom Stembergerom, direktorom Više stručne škole za kozmetiku i velnes Ljubljana.

Viša stručna škola za kozmetiku i velnes Ljubljana – VSŠKV privatna viša stručna škola koji zauzima vodeće mjesto po broju studenata upisanih u programe kozmetike i velnesa. Riječ je o visokokvalitetnim studijskim programima koji prate savremene razvojne trendove u svijetu – prije svega cjelovit  (holistički) prikaz ljudskog razvoja i zdravlja. Studiranje na VSŠKV donosi ne samo korisna znanja, nego i mnoge druge prednosti.

Razgovarala: Špela Zupan Štampohar

Kako je nastala VSŠKV?

Početkom 2013. VSŠKV je osnovala Glotta Nova – firma poznata na slovenačkom i evropskom tržištu obrazovanja. Od 1992. ponuda Glotta Nova bila je usredsređena na neformalne obrazovne programe – tj. programe za sticanje kompetencija zaposlenih u firmama – na području komunikacije, motivacije, liderstva, timskog rada, mentorstva itd. Glotta Nova sprovodi sve obrazovne programe kroz inovativne i napredne obrazovne tehnike i pristupe za maksimalnu upotrebu  potencijala mozga (npr. prezentacije, diskusije, grupne rasprave, vježbe, igre uloga, rad pojedinaca i u paru, studije slučaja, coaching, itd.) Željeli smo ovo bogato iskustvo prenijeti i na područje formalnog obrazovanja – na obrazovanje – jer smo prepoznali tržišnu nišu u ovom području. Zbog toga smo osnovali VSŠKV. Obje organizacije upravljaju i vode isti ljudi.

Koje su posebnosti VSŠKV?

Svojim studentima nudimo individualni tretman, pristupačnost predavača i nastavnog osoblja i opušteno okruženje za učenje, što je uslov za  kvalitetan obrazovni proces. Nudimo brojne vannastavne aktivnosti (kursevi, radionice, izleti, zabava, rekreacija itd.), besplatna karta za fitnes i vođene vježbe, besplatna radna uniforma, pripreme, materijali, fotokopije materijala.

Naš rad je fokusiran isključivo na područje ljepote, zdravlja i velnesa, što nam omogućava da usmjerimo ili produbimo obrazovni proces na najvišem nivou kvaliteta.

Studije u našoj školi osmišljene su praktički zato što nudimo korisna znanja prilagođena potrebama tržišta rada. Prošle je godine čak 9 studenata dobilo obavezne studijsku praksu u inostranstvu. Imamo široku mrežu poslodavaca sa kojima škola sarađuje i pomažemo studentima u pronalaženju posla.

Takođe vodimo brigu o profesionalnom razvoju naših predavača, pa ih putem programa Erasmus+ šaljemo na usavršavanje u obrazovne institucije u inostranstvu.

Imamo gotovo 30 godina iskustva u obrazovanju mladih i odraslih. Takođe se možemo pohvaliti da nudimo stopostotnu garanciju  zadovoljstva vašim studijama, jer garantujemo vraćanje  školarine ako studije ne ispunjavaju očekivanja studenata.

Šta je to što VSŠKV odlično radi?

VSŠKV je škola sa jasnom vizijom. Želimo biti najbolji u onome što radimo, i vjerujemo da jesmo! Težnja za izvrsnošću oduvijek je bila pokretač naše škole. Kao i u svakom poslu, postoje i kompromisi u obrazovanju, ali oni se nikada ne prave na štetu kvaliteta. Vjerujemo da će nam kvalitet dati dugoročnu konkurentsku prednost.

Kakva je vaša strategija za privlačenje stranih studenata?

U prošlosti nismo obraćali posebnu pažnju na privlačenje stranih studenata. Međutim, ovde su sigurno velike rezerve, jer nam zakonodavstvo omogućava da u program Kozmetike upišemo 15 stranih studenata i 15 stranih studenata u program Velnes. To je još važnije u slučaju kada su popunjeni svi slobodni kapaciteti za upis domaćih studenata – kao što se dogodilo u posljednje dvije godine na programu Kozmetika. Za ulazak na strana tržišta potrebno je puno energije, poznavanje tih tržišta ili lokalnih specifičnosti itd. Vjerujemo da se pružaju mogućnosti u ovom području, posebno u saradnji s 2TM-om.

Kakve su ambicije i ciljevi za razvoj VSŠKV?

Ambicije VSŠKV usmjerene su na razvoj novih akreditovanih obrazovnih programa u struci, posebno na međunarodni visokoobrazovni obrazovni program koji bi našim studentima omogućio nastavak i nadogradnju studija i sticanje visokog obrazovanja. Mnogi naši studenti se raspituju za ovu mogućnost. Sa druge strane, Slovenija je zbog svoje generalne uređenosti, pristupačnosti, socijalizacije, konkurentnosti u cijenama i drugih atraktivnih uslova ili specifičnosti privlačna za migraciju stranih studenata koji žele studirati u inostranstvu – odnosno ovdje. Drugi važan srednjoročni cilj škole je novi specijalozovani poslovni prostor ukupne površine oko 1.000 m², koji škola namjerava izgraditi u naredne tri do pet godina.

(STUDOMAT.ba)