Igrači šaha mogu sagorjeti i do 6000 kalorija sjedeći. Kako?

U pet mjeseci koliko je trebalo da završi Svjetsko prvenstvo u šahu održano u Moskvi 1984. godine, Gari Kasparov je smršao više od deset kilograma. Usprkos negodovanju oba finalista, velemajstora Kasparova i tadašnjeg prvaka Anatolija Karpova, prvenstvo je otkazao zbog njihovog tjelesnog stanja. To je dosad jedino Svjetsko prvenstvo u šahu koje je završilo bez rezultata.


chess 1569836859

Međutim, to nije jedini šahovski turnir s nevjerojatnim fizičkim transformacijama učesnika. 2004. godine, Rustam Kasimdžanov je bio 7 i pol kilograma lakši nakon šest okršaja. 14 godina kasnije, 2018., jedna tvrtka je pratila otkucaje srca velemajstora Mihaila Antipova i otkrila da je sagorio 560 kalorija u samo dva sata. Zvuči nevjerojatno ako znate da bi prosječnoj odrasloj osobi trebalo dva sata na traci za trčanje da ih sagori više od 500, prenosi index.hr.

ESPN se pozabavio pitanjem kako je moguće da šahisti sagore toliko kalorija samo sjedeći. U potrazi za odgovorima, obratili su se naučniku sa Univerziteta Stanford Robertu Sapolskom.

Neki šahisti reagiraju poput bilo kojeg sportiste i tokom turnira mogu sagorjeti i do 6000 kalorija zbog utrostručenog disanja, povišenog krvnog tlaka i mišićnih kontrakcija. To znači da u jednom danu, kad su na turniru, mogu izgubiti kilogram tjelesne težine, pojasnio je Sapolsky.

Američki prvak u šahu i svjetski broj 2, Fabiano Caruana, otkrio je da tijekom intenzivnih turnira njegova tjelesna težina pada sa 62 na 55 kilograma.

Marcus Rachel, neurolog sa Univerziteta u Washingtonu i Philip Cryer, stručnjak za metabolizam, kažu da su takve pojave rezultat intenzivnog stresa koji povećava otkucaje srca i tjera tijelo da proizvodi više kisika. Stres može uzrokovati gubitak apetita i sna, a oba ta faktora potencijalno mogu biti razlog za mršavljenje.

Profesionalni šahisti zato se za turnire ne pripremaju samo mentalno, već i vježbaju. Caruana primjerice trči, pliva ili igra tenis.

Aktuelni svjetski prvak u šahu, Norvežanin Magnus Carlsen, shvatio je da mu pobjede izazivaju veći umor pa se za savjet obratio olimpijskim trenerima. Sada trči, ima osobnog kuhara koji putuje s njim, a tokom turnira žvače kaugumu kako bi povećao koncentraciju, bez da mu to oduzme previše energije. Prilagodio je i svoje držanje tako da ne sagiba previše vrat.

U novembru prošle godine, Carlsen se suočio s Caruanom kako bi obranio svoj naslov svjetskog prvaka. Svih 12 mečeva uspjeli su dovršiti u zadanom vremenskom roku što se dogodilo po prvi put u historiji Svjetskog prvenstva u šahu. Carlsen je, pobijedivši Caruana, uspio zadržati naslov.

Sada čeka novo prvenstvo koje će se održati 2020. Do tada trči na traci u teretani.

(STUDOMAT.ba)