IGAS: Sarajevo World Cafè na temu “Crowdsourcing”

Inicijativna Grupa Alpbach u Sarajevu (IGAS) u okviru projekta Beyond Forum Alpbach: Sarajevo World Cafè donosi još jednu zanimljivu temu uz zanimljive goste.


igas sarajevo world cafe crowdsourcing

Inicijativna Grupa Alpbach u Sarajevu (IGAS) u okviru projekta Beyond Forum Alpbach: Sarajevo World Cafè donosi još jednu zanimljivu temu uz zanimljive goste.

Podsjećamo, radi se o vrlo interesantnom i inovativnom konceptu, koji učesnicima omogućava direktan razgovor sa predavačima na određenu temu u neformalnoj atmosferi uz šoljicu kafe. Kao i do sada, organizatori su se i ovaj put odlučili za temu koja je podjednako privlačna i studentima i diplomantima, a o kojoj će gosti rado govoriti.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Tako će učesnici na narednom Sarajevo World Cafè-u imati priliku čuti više o tzv. crowdsourcing-u, pojmu o kojem se kod nas jako malo govori, dok je istovremeno u svijetu vrlo raširen i popularan.

Svakodnevno se susrećemo sa raznim oblicima crowdsourcing-a i učestvujemo u njemu, a da toga nismo ni svjesni. Pružanjem pomoći, dajući savjete, dijeleći iskustva preko društvenih platformi, kao što su Facebook ili Twitter, mi postajemo dio velike crowdsourcing zajednice. Iako su ovo najpopularniji primjeri crowdsourcing-a, sve više na značaju dobivaju platforme, kao što su Kickstarter iIi Indiegogo.

Ali šta je ustvari crowdsourcing, termin koji postaje sve popularniji i koja je njegova svrha u današnjem vremenu? Na to i na ostala pitanja, zajedno sa studentima, odgovor će dati gosti:

  • Tarik Kapetanović – diplomirani politolog, poznati sarajevski „ka5an“, blogger i zasigurno osoba koja mnogo toga može reći o društvenim mrežama, crowdsourcing-u, te drugim savremenim načinima komunikacije.
  • Darko Brkan – predsjednik nevladine organizacija “Zašto ne”, koja kroz svoje aktivnosti usmjerava na izgradnju boljeg društva, uspješno koristeći Internet i crowdsourcing.
  • Amila Ramović – direktorica “Sarajevo Chamber Music Festivala”, događaja koji se već drugu godinu uspješno finansira zahvaljujući “moći mase” – putem platforme Kickstarter, što ga čini vrlo uspješnim primjerom crowdfunding-a.
  • Jasminko Halilović – mnogima najpoznatiji po projektu “Djetinjstvo u ratu”, knjizi u kojoj su zapisana svjedočanstva djece koja su preživjela najdužu opsadu u modernoj historiji čovječanstva. Preko 1.000 kratkih sjećanja od isto toliko ljudi sa svih krajeva planete našlo je mjesto u njegovoj knjizi zahvaljujući crowdsourcing-u.
  • Valentina Pellizzer – izvršna direktorica OneWorld – platform for Southeast Europe (OWPSEE), mreže građanskog društva koja koristeći prednosti Interneta radi na postizanju bržeg demokratskog razvoja i pozitivnih promjena u regionu.

Crowdsourcing je danas jako bitan dio online zajednice i, bez sumnje, taj će se uticaj nastaviti širiti, te otvoriti prostor za razvoj novih inovativnih rješenja, od kojih će imati koristi pojedinci i/ili zajednice.

Pridružite se razgovoru uz kafu 19.12.2013. godine u 18h na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Zbog ograničenog kapaciteta, za učešće na Sarajevo World Cafè-u potrebno se unaprijed prijaviti uz jednostavnu registraciju ovdje.

Poziv za prijave je otvoren do subote, 14.12.2013. u ponoć.

Prisutnima će također biti prestavljen IGAS i Europski Forum Alpbach, kao i program stipendiranja za ovaj prestižni europski događaj.

Crowdsourcing Sarajevo World Cafè se realizira uz podršku Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Za više informacija pratite web stranicu www.igas.ba, te profile na društvenim mrežama. U slučaju da imate pitanja, pišite na info@igas.ba.

(STUDOMAT.ba)