IGAS konkurs: Stipendija za Seminar Week Evropskog Foruma Alpbach 2016

Konkurs za prijave za IGAS stipendiju za Seminar Week u okviru Evropskog Foruma Alpbach u Austriji, jedne od najuglednijih evropskih konferencija, otvoren je do 20. maja 2016. godine za sve mlade osobe iz Bosne i Hercegovine dobi od 18 do 30 godina.


Poziv za prijave za stipendije Evropskog Foruma Alpbach 2016

Inicijativna Grupa Alpbach u Sarajevu (IGAS) u saradnji sa Austrijskom ambasadom u Sarajevu dodjeljuje 1 (jednu) stipendiju za učešće na Seminar Week-u u okviru Evropskog Foruma Alpbach 2016.

Evropski Forum Alpbach (EFA) jedna je od najuglednijih evropskih interdisciplinarnih konferencija, koja se još od 1945. godine održava u Austriji. Svake godine okuplja više od 4.000 učesnika iz preko 70 zemalja, među kojima su Nobelovci, uvaženi profesori, eksperti, istaknuti političari te brojne mlade osobe (stipendisti).

Seminar Week (sedmica intenzivnih interdisciplinarnih seminara) će se održati od 17. do 24. 08. 2016. godine u tirolskom selu Alpbach smještenom u austrijskim Alpama. Seminar Week prva je cjelina Evropskog Foruma Alpbach, koja nudi 16 najaktuelnijih tema iz raznoraznih oblasti, a koje se krovne teme ovogodišnjeg Foruma „New Enlightenment“ dotiču iz različitih perspektiva. Detaljan program Seminar Week-a možete preuzeti ovdje.

Za stipendiju se mogu prijaviti sve mlade osobe uzrasta 18 – 30 godina sa područja Bosne i Hercegovine, koje imaju aktivan status studenta ili su okončale proces studiranja, a prethodno nisu bili dobitnik stipendija za Evropski Forum Alpbach.

Prijavu za stipendiju potrebno je poslati isključivo elektronski na adresu info@igas.ba, najkasnije do 20.05.2016. do 23:55h zajedno sa sljedećom dokumentacijom:

  • Biografija (CV) aplikanta na engleskom jeziku, ne duža od dvije A4 stranice
  • Motivaciono pismo dužine jedne A4 stranice na engleskom jeziku, kojim objašnjavate razloge za apliciranje, uz osvrt na sadržaj seminara i krovnu temu Evropskog Foruma Alpbach 2016
  • Dokaz (skeniran) o trenutnom obrazovnom stepenu (potvrda o upisanoj godini ili kopija diplome)
  • Drugi dokazi akademskog uspjeha – po želji (skenirani)

Komisija za dodjelu stipendija sastoji se od članova Inicijativne Grupe Alpbach u Sarajevu i predstavnika Austrijske ambasade u Sarajevu. Stipendija obuhvata troškove učešća (kotizacije) i smještaja sa doručkom i pokrivena je iz sredstava Austrijske ambasade u Sarajevu. Troškovi prevoza nisu pokriveni stipendijom.

Kandidati koji prođu u najuži krug bit će pozvani na intervju koji će se održati u Sarajevu, a o istom će biti obaviješteni putem emaila najkasnije do kraja mjeseca maja 2016. godine. Nepotpune i neblagovremene prijave neće biti razmatrane.

Za detaljnije informacije o Evropskom Forumu Alpbach posjetite web stranicu www.alpbach.org, web stranicu Inicijativne Grupe Alpbach u Sarajevu www.igas.ba, te IGAS Facebook, Twitter, Instagram i LinkedIn profile. Jedna od prošlogodišnjih učesnica Foruma podijelila je svoje utiske iz Alpbacha, a kakvo je njeno iskustvo zainteresovani mogu pročitati ovdje.

Predstavnici IGAS-a poručuju: „Iskoristite šansu da prikupite nova znanja i iskustva, te upoznate mnoge mlade ljude koji dolaze iz svih krajeva svijeta. Radujemo se Vašim prijavama!“

(STUDOMAT.ba)