Iako je akreditovan samo jedan studijski program fakultet iz Doboja izvodi nastavu na njih sedam

Ovaj fakultet upisuje studente i izvodi nastavu na čak sedam studijskih programa, a akreditovan je samo jedan.


doboj
Foto: Lj.Đ. / Antikorupcija

Čitav slučaj i njegov javni eho, rezultirali su, prošle sedmice, i incidentom, u kome je zamjenik predsjednika Upravnog odbora Visoke medicinske škole zdravstva Doboj, Duško Brkljač onemogućio novinarskoj ekipi jedne TV kuće snimanje medijskog događaja u gradskom hotelu, čiji je vlasnik i osnivač Visoke medicinske škole zdravstva.

Iako sam događaj kojem je novinarskoj ekipi zabranjen pristup nije imao nikakve veze sa Visokom medicinskom školom zdravstva Doboj, zabrana je, pretpostavlja se, bila motivisana ranije objavljenim prilogom na toj televiziji o stanju u ovdašnjem visokom školstvu, u kome su se, iako niko nije bio imenovan, očigledno mnogi prepoznali.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Visoka medicinska škola zdravstva Doboj je, nakon sedam godina rada, tek krajem prošle godine obezbijedila akreditaciju i upis u Državni registar visokoškolskih ustanova u BiH, koji vodi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH (HEA BiH). Ali, samo s jednim studijskim programom, iako studente upisuje i izvodi nastavu na čak sedam.

Komisija stručnjaka na osnovu ukupne ocjene kvaliteta, Izvještajem o vanjskom vrednovanju ove visokoškolske ustanove Agenciji za visoko obrazovanje RS (AVORS) dala je preporuku za izdavanje akreditacije na pet godina. Pritom, Škola je za samo jedan od 10 kriterijuma dobila maksimalnu ocjenu “VŠU u potpunosti ispunjava zahtjev” i to za kriterij kojim se vrednuju uslovi za rad studenata, odnosno za prostorne kapacitete. Za ostalih 9 kriterijuma data joj je prolazna ocjena “VŠU pretežno ispunjava zahtjev” i niz preporuka za organizacijska unaprjeđenja.

No, poseban problem, kome ni Komisija, ni AVORS, ni nadležna inspekcija nisu posvetili pažnju, je da je ova VŠU pored zahtjeva za akreditaciju ustanove, podnijela zahtjev za akreditaciju samo jednog, trogodišnjeg strukovnog studijskog programa na njoj – “Zdravstvena njega” (180 ECTS) prvog i drugog ciklusa studija u RS i BiH, koji je, trenutno, uz akreditaciju ustanove i jedini akreditovani studijski program.

No, nasuprot ovome, Visoka medicinska škola zdravstva Doboj je za akademsku 2022/2023. godinu upisivala studente na ukupno sedam studijskih programa. Osim za “Zdravstvenu njegu”, škola, iako nema akreditaciju, ima dozvolu za rad nadležnog ministarstva za trogodišnje strukovne studije prvog ciklusa i za “Labaratorijsko-medicinsko inženjerstvo”, “Sanitarno inženjerstvo” i “Fizioterapija i radna terapija”. Na prvom ciklusu studija dozvolu imaju za četvorogodišnje studije “Zdravstvena njega”, “Gerijatrijska njega” i “Fizioterapija i radna terapija”.

Zbog svega ovoga, reagovali su iz neformalne grupe građana “Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome”, koje se već duže vrijeme bori protiv nepravilnosti u visokom školstvu i za poboljšanje njegov kvaliteta i povećanje validnosti diploma koje se stiču na ovdašnjim VŠU.

 – Zatražili smo od Inspektorata RS vanredni inspekcijski nadzor kako studenti koji su se upisali na neakreditovane studijske programe ne bi trpjeli štetu. Jer, utvrdili smo da je Komisija stručnjaka Izvještajem vrednovala samo studijski program “Zdravstvena njega”, kojim se obrazuju i nakon trogodišnjeg studija dobijaju diplomu “Strukovne medicinske sestre” sa 180 ECTS bodova. To sve je rješenjima entitetske i državne Agencije i zvanično verifikovano, navode iz pomenute NGG.

U odgovoru Prosvjetne inspekcije dostavljenom ovoj grupi, navedeno je da je postupajući inspektor Snježana Maksimović izvršila uvid u Rješenje o akreditaciji Visoke medicinske škole zdravstva, izdato od AVORS, a kojim se potvrđuje standard kvaliteta rada Visoke škole u odnosu na Kriterijume za akreditaciju visokoškolskih ustanova u RS i BiH i Standarde i smjernice za osiguranje kvaliteta u evropskom prostoru visokog obrazovanja.

Studentski aktivisti, iz pomenute NGG, međutim, smatraju da je prosvjetna inspekcija namjerno izbjegla da konstatuje da je uz akreditaciju ustanove akreditovan samo jedan od ukupno sedam studijskih programa koji su promovisani pred upis na novu akademsku godinu.

Ovim je samo potvrđeno da su ključni problemi u visokom obrazovanju ne samo u ovom entitetu, već u cijeloj BiH, neusklađenost tumačenja zakona i izbjegavanja nadležnih da direktno odgovore kada je u pitanju akreditacija, u ovom slučaju studijskih programa. Zbog kojeg, između ostalih, diplome stečene na visokoškolskim ustanovama u BiH ne priznaju u susjednoj Hrvatskoj, kao ni Sloveniji, a samo se može pretpostaviti kakav je njihov tretman u zemljama zapadne Evrope i ostatku razvijenog svijeta.

Da li je Visoka medicinska škola zdravstva Doboj osim podnešenog zahtjeva za akreditaciju trogodišnjeg strukovnog studijskog programa “Zdravstvena njega” prvog ciklusa studija, podnijela ili namjerava podnijeti zahtjev i za druge, i u slučaju da jeste ili namjerava, za koje studijske programe, da li je i za koje studijske programe je za akademsku 2022/2023. godinu upisivala studente i da li je ova ustanova do sada izdavala diplome studentima po završetku studija – pitali su iz neformalne grupe građana direktno i nadležne u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Međutim, i pored urgencije za dostavu odgovora, kako bi javnosti, ali i studentima koji su studirali ili još uvijek studiraju na ovoj ustanovi i šalju upite NGG, prezentirali stvarno stanje, iz Visoke medicinske škole zdravstva Doboj su odbili da dostave tražene informacije. Na taj način su samo produbili sumnje u svoj rad i podstakli strahovanja studenata da nakon završetka studija njihova diploma na tržištu rada neće vrijediti i biti priznata za studijske programe za koje ne postoji akreditacija, piše Antikorupcija.info.

Čitav slučaj i njegov javni eho, rezultirali su, prošle sedmice, i incidentom, u kome je zamjenik predsjednika Upravnog odbora Visoke medicinske škole zdravstva Doboj, Duško Brkljač onemogućio jednoj novinarskoj ekipi snimanje medijskog događaja u gradskom hotelu, čiji je vlasnik i osnivač Visoke medicinske škole zdravstva.

Iako sam događaj kojem je novinarskoj ekipi određene TV kuće zabranjen pristup nije imao nikakve veze sa Visokom medicinskom školom zdravstva Doboj, zabrana je, pretpostavlja se, bila motivisana ranije objavljenim prilogom na toj televiziji u kojem je – bez navođenja o kojoj se visokoškolskoj ustanovi radi – istaknut primjer upisivanja studenata na sedam studijskih programa VŠU koja posjeduje akreditaciju samo za jedan.

Pritom je, u istom prilogu, emitovan i kultni skeč “Nadrealista”, u kome se prodaju diplome iz oblasti medicine.

Novinar portala Antikorupcija posjetio je naredni dan hotel, da bi dobio komentar druge strane o incidentu, ali nije mogao doći do njegovog vinovnika, sa obrazloženjem radnice na recepciji da je on “na putu”. Valjda istom onom na kome su i odgovorni sa ove VŠU koji studentskim aktivistima ne odgovaraju na pitanja od egzistencijalne važnosti za ovu populaciju.