“I ovo će proći”: Svi trenutno osjećamo strah i zato je važno da ovo znate

Emocionalno i psihički se veoma teško nositi sa svim što nas je zadesilo ove godine, a na stranici psiholoskapomoc.hr možete pronaći smjernice kako se pokušati nositi s velikim stresom i strahom nakon potresa.


i ovo ce proci

– Nakon što je potres prošao, emocije i naš um možda još uvijek nisu umireni. Pokušajte se umiriti disanjem. Prihvatite sve osjećaje koji prolaze kroz vas: Strah, tjeskobu, zabrinutost, tugu, bespomoćnost. U slučaju da vam je potrebna stručna podrška ili razgovor, javite se na neki od besplatnih brojeva. Dijelite s prijateljima kojima je potrebna ova vrsta pomoći. Čuvajte se, poručuju sa stranice.

Objavili su i niz smjernica koje bi vam mogle pomoći da se smirite. Smjernice su sastavili mag. psych. Krešimir Prijatelj i mag. psych. Mia Roje Đapić

– Traumatsko iskustvo jer osjećamo da je ugrožen život, zdravlje i dobrobit svih nas, objašnjavaju što se događa nakon ovako stresnih situacija.

– Nakon prvotnog šoka sve emocije su normalne i važno je dati si dozvolu da ih proživimo, naglašavaju te dodaju da si možemo pomoći “brigom za osnovne potrebe” te “kada imamo potrebu, dijeljenjem emocija s bližnjima, pružanjem podrške jedni drugima, vraćanjem uobičajenim aktivnostima i onome što nas opušta”.

– I ovo će proći, poručili su.

Sve smjernice možete pogledati klikom na desnu strelicu na fotografiji.