I Kakanj uskoro dobija univerzitet: Osniva se Bosanski kraljevski univerzitet Kakanj

Gradska biblioteka Kakanj i Bosanski kraljevski univerzitet Kakanj u osnivanju, potpisali su Sporazum o saradnji. Upravni odbor Gradske biblioteke dao je saglasnost na ovaj sporazum, kojeg su potpisali direktor Biblioteke Senad N. Čišija, i vršioc dužnosti rektora Bosanskog kraljevskog univerziteta Kakanj, u osnivanju, prof. Dr Mirsad Kulović.


Foto: Kakanjlive.com
Foto: Kakanjlive.com

Kako prenosi portal Kakanjlive, suština sporazuma je u obostranom pružanju usluga, koje pod jednakim uvjetima omogućavaju budućim studentima Kraljevskog bosanskog univerziteta Kakanj i članovima Gradske biblioteke Kakanj, korištenje knjižnog fonda sa kojim raspolaže i jedna i druga ustanova.

Advertisements

Univerzitet radi na formiranju knjižnog fonda i na policama biblioteke trenutno imaju oko hilljadu bibliotečkih jedinica. Sa druge strane Gradska biblioteka ima preko 50 hiljada, pa se pretpostavlja da će studentima od velike koristi biti upravo Gradska biblioteka.

O potpisanom sporazumu direktor Biblioteke Senad N. Čišija, kaže:

– Kompletan bibliotečki fond stavljamo na raspolaganje budućim studentima i profesorima. To će se odvijati u skladu sa postojećim zakonskim propisima i internim pravilima. Znači studenti Bosanskog kraljevskog univerziteta će naše usluge koristiti pod istim uvjetima, kako to koriste i studenti Sarajevskog ili Zeničkog univerziteta. Ovo je prilika za otvaranje i drugih oblika saradnje između Biblioteke i Univerziteta. Mi na ovaj način obogaćujemo i vlastiti Fond jer ćemo naše korisnike moći uputiti na univerzitetske bibliotečke jedinice.

Vršioc dužnosti rektora Bosanskog kraljevskog univerziteta Kakanj, u osnivanju, prof. Dr Mirsad Kulović, ističe da je Univerzitet počeo sa formiranjem vlastitih bibliotečkih jedinica, ali i da je ovaj sparzum potreban kako bi proširili fond dostupne literature. Očekuje da će za mjesec do dva Univerzitet dobiti sve neophodne dozvole za rad.

– Bosanski kraljevski univerzitet u osnivanju, već više od godinu dana vodi aktivnosti na osnivanju. Jedan od uslova da bi počeli sa radom je postojanje biblioteke. Mi smo formirali biblioteku u prostorijama Univerziteta, počeli je opremati bibliotečkim jedinicama, a danas smo potpisali ovaj sporazum kako bi proširili fond literature koja će biti na raspolaganju studentima ovdje, ali i građanima Kaknja u našoj univerzitetskoj biblioteci. Nadam se da ćemo za mjesec ili dva dobiti neophodne dozvole tako da planiramo početi sa školskom godinom u oktobru i to na četiri fakulteta. To su: ekonomski, ekološki, saobraćajni i fakultet informacionih tehnologija, navodi profesor Kulović.

Bosanski kraljevski univerzitet Kakanj, u osnivanju, smješten je u zgradi bivšeg Motela Sretno, kasnije Hotela Premium.

(kakanjlive.com)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!