I Kakanj uskoro dobija univerzitet: Osniva se Bosanski kraljevski univerzitet Kakanj

Gradska biblioteka Kakanj i Bosanski kraljevski univerzitet Kakanj u osnivanju, potpisali su Sporazum o saradnji. Upravni odbor Gradske biblioteke dao je saglasnost na ovaj sporazum, kojeg su potpisali direktor Biblioteke Senad N. Čišija, i vršioc dužnosti rektora Bosanskog kraljevskog univerziteta Kakanj, u osnivanju, prof. Dr Mirsad Kulović.


Foto: Kakanjlive.com
Foto: Kakanjlive.com

Kako prenosi portal Kakanjlive, suština sporazuma je u obostranom pružanju usluga, koje pod jednakim uvjetima omogućavaju budućim studentima Kraljevskog bosanskog univerziteta Kakanj i članovima Gradske biblioteke Kakanj, korištenje knjižnog fonda sa kojim raspolaže i jedna i druga ustanova.

Univerzitet radi na formiranju knjižnog fonda i na policama biblioteke trenutno imaju oko hilljadu bibliotečkih jedinica. Sa druge strane Gradska biblioteka ima preko 50 hiljada, pa se pretpostavlja da će studentima od velike koristi biti upravo Gradska biblioteka.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

O potpisanom sporazumu direktor Biblioteke Senad N. Čišija, kaže:

– Kompletan bibliotečki fond stavljamo na raspolaganje budućim studentima i profesorima. To će se odvijati u skladu sa postojećim zakonskim propisima i internim pravilima. Znači studenti Bosanskog kraljevskog univerziteta će naše usluge koristiti pod istim uvjetima, kako to koriste i studenti Sarajevskog ili Zeničkog univerziteta. Ovo je prilika za otvaranje i drugih oblika saradnje između Biblioteke i Univerziteta. Mi na ovaj način obogaćujemo i vlastiti Fond jer ćemo naše korisnike moći uputiti na univerzitetske bibliotečke jedinice.

Vršioc dužnosti rektora Bosanskog kraljevskog univerziteta Kakanj, u osnivanju, prof. Dr Mirsad Kulović, ističe da je Univerzitet počeo sa formiranjem vlastitih bibliotečkih jedinica, ali i da je ovaj sparzum potreban kako bi proširili fond dostupne literature. Očekuje da će za mjesec do dva Univerzitet dobiti sve neophodne dozvole za rad.

– Bosanski kraljevski univerzitet u osnivanju, već više od godinu dana vodi aktivnosti na osnivanju. Jedan od uslova da bi počeli sa radom je postojanje biblioteke. Mi smo formirali biblioteku u prostorijama Univerziteta, počeli je opremati bibliotečkim jedinicama, a danas smo potpisali ovaj sporazum kako bi proširili fond literature koja će biti na raspolaganju studentima ovdje, ali i građanima Kaknja u našoj univerzitetskoj biblioteci. Nadam se da ćemo za mjesec ili dva dobiti neophodne dozvole tako da planiramo početi sa školskom godinom u oktobru i to na četiri fakulteta. To su: ekonomski, ekološki, saobraćajni i fakultet informacionih tehnologija, navodi profesor Kulović.

Bosanski kraljevski univerzitet Kakanj, u osnivanju, smješten je u zgradi bivšeg Motela Sretno, kasnije Hotela Premium.

(kakanjlive.com)