Amina i Amer su doktorski HUB par. Pogledajte šta kažu o studiranju na Medicinskom fakultetu, ali i kakvi su im planovi u budućnosti.

Upoznajte doktorski HUB par, Aminu i Amera. Oboje su studenti šeste godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Od Amine smo otkrili neke zanimljivosti, kao to da je zanima bilo koja perspektivna grana interne medicine u koju se ulaže sa naučno-istraživačkog aspekta.

Za nju je medicina jedina presječna tačka između izazova, značaja i uspjeha, koja objedinjuje svo troje podjednako. Upoznala je mnogo izvrsnih ljudi; i profesora i studenata. Međutim, Amina smatra da medicina kao fakultet i dalje ima mnogo prostora za poboljšanje. Potreban je iscrpan rad kako bi ispunila očekivanja svojih studenata.

Najljepše što joj se desilo tokom studiranja jeste ljudski aspekt koji je definitivno tu najljepši. Naći se među tako diverznom i ambicioznom grupom kolega, s kojima vremenom postaneš neizmjerno prisan jer vas zbližavaju neki viši ciljevi je zaista neprocjenjivo. Upoznala je nekoliko profesora koji su joj postali uzori, i koji su mnogo vjerovali u nju. Smatra da joj je to pomoglo da uspješno završi fakultet.

Ako nađe posao, definitivno ostaje u BiH. Malo je obeshrabrujuće ovo što se u posljednje vrijeme dešava sa mladim ljekarima, to su kolege koji su prije godinu-dvije završili fakultet, i sada su bez posla, navodi Amina.

Aminina poruka budućim generacijama:

 – Strive for excellence, i put će se stvoriti sam. Fakultet kao institucija pripremi za dalju karijeru u smislu da nas nauči brinuti o pacijentu. Možda nastane problem u vezi administrativne, filozofske i komunikacijske edukacije za stvarni svijet.

Na pitanje kako je polagala ispite, Amina je odgovorila:

 – Zbismilom.

Amer bi se volio specijalizovati u oblasti neurohirurgije. Želi mijenjati svijet svojim znanjem i svojim rukama! Postao je siguran da je ovo poziv kojim se želi baviti u svom životu.

Najljepša stvar/osoba koja mu se desila tokom studiranja ima pet slova: Amina. Ako se pojavi neka sjajna prilika ostaje u BiH. Ali želi ići i sticati znanje u velikim svjetskim centrima, kako bi jednog dana postao najbolji neurohirurg kojeg je svijet ikada vidio.

Njegova poruka budućim generacijama:

 – Volite ono što radite, jer tek tada možete biti ispunjeni i srećni. U velikoj mjeri, ali mislim da nam, za razliku od teorije, nedostaje mnogo više prakse kako bismo bili još pripremljeniji i spremniji, smatra Amer.

Na pitanje kako je polagao ispite, Amer je odgovorio:

 – Mijenjao sam se sa bratom blizancem na ispitima.  Imam dvojajčanog brata blizanca, skroz smo fizički različiti. Zbog toga nikada nije postojala mogućnost da se zamijenimo na ispitu, što bi inače bilo genijalno.

Zahvaljujemo se Amini i Ameru što su obogatili našu HUB porodicu, i nadamo se da će zaista jednog dana postati vrsni doktori u BiH, napisali su na FB stranici Hub Homework.