Hrvatska poručila: S diplomama Sveučilišta u Mostaru nema problema

„Sveučilište u Mostaru ima valjanu akreditaciju i s tim diplomama nema problema“, rečeno je iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske.


SUM

 – Kada je riječ o Sveučilištu u Mostaru, ono je prošlo postupak reakreditacije, u skladu sa Standardima i smjernicama za osiguranje kvalitete na Europskom prostoru visokog obrazovanja, čime je potvrđena vjerodostojnost kvalifikacija stečenih na tom Sveučilištu. Akreditacija je valjana sa svim preporukama koje sveučilište mora ispuniti do sljedeće akreditacije. Dakle problema s tim diplomama nema, izjavila je prof. dr. Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje RH u povodu medijskih napisa kako se u Hrvatskoj diplome iz BiH i Srbije neće priznavati po automatizmu.

Diplome iz BiH i Srbije više se neće priznavati automatizmom u Hrvatskoj

Ravnateljica Havranek ističe kako Republika Hrvatska donosi određene mjere s ciljem zaštite tržišta rada od nevjerodostojnih kvalifikacija iz inozemstva.

 – Pri tome se u fokusu našla Bosna i Hercegovina iz koje u Hrvatsku dolazi oko 60 posto priznatih inozemnih visokoškolskih kvalifikacija. Riječ je o državi koja ima određene izazove u pogledu osiguravanja kvalitete visokog obrazovanja. Upravo je valjana akreditacija visokih učilišta i studijskih programa ključni uvjet priznavanja kvalifikacija, naglašava Havranek, piše sum.ba.

Potreba za promjenama u zakonodavstvu RH koje regulira stručno priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija postoji već duže vrijeme, na što je upozoravala i Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

 – Prema informacijama kojima raspolažemo, propis (akt) prema kojem će se u RH vrednovati inozemne visokoškolske kvalifikacije još je u pripremi. Nakon što bude izrađen, svi će se dionici i zainteresirana javnost moći očitovati kroz javnu raspravu, zaključila je Havranek.